Νοέ 6

Ο Αστερισμός Της Λύρας

Ο Αστερισμός Της Λύρας Photo Credit: Scott Roy Atwood

Ο Αστερισμός
Η Λύρα είναι ένας μικρός αστερισμός, αλλά ο κυριότερος αστέρας της, ο Βέγας, είναι από τους λαμπρότερους του ουρανού. Ο μικροσκοπικός αυτός αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Κύκνου και του Ηρακλή. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.

Το κύριο αστέρι της Λύρας, ο Βέγας, συχνά αποκαλείται Άρπα. Το όνομα προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει αετός που εφορμά, επειδή οι Άραβες ταύτιζαν την Λύρα με ένα αρπακτικό όρνεο. Είναι πρώτου μεγέθους αστέρας και ο πέμπτος σε φωτεινότητα στον ουρανό. Ακτινοβολεί στον καλοκαιρινό ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου, όπου σχηματίζει το Θερινό Τρίγωνο αστέρων μαζί με τον αστέρα Ντενέμπ του Κύκνου και τον Αλτάιρ του Αετού. Ο Βέγας είναι πολλαπλός αστέρας με 5 μέλη και είναι ο πρώτος αστέρας που φωτογραφήθηκε ποτέ. Ο β Λύρας είναι μία ομάδα εκλειπτικώς διπλών αστέρων που αποκαλείται Σέλιακ. Ο γ Λύρας ονομάζεται Σουλαφάτ. Ο δ Λύρας είναι διπλός αστέρας που αποτελείται από έναν γαλάζιο-λευκό αστέρα και έναν ημιπεριοδικό ερυθρό γίγαντα. Ο ε Λύρας είναι πολύ γνωστός τετραπλός αστέρας, το καθένα από τα δύο λαμπρότερα μέλη αποτελεί συμπαγές διπλό σύστημα αστέρων.

Το άλλο στολίδι της Λύρας είναι μία κηλίδα αερίων, ανάμεσα στα άστρα β και γ, γνωστή ως Δακτηλιοειδές Νεφέλωμα - Μ57. Είναι ένας δακτύλιος που δημιουργήθηκε από αέρια τα οποία εκπέμπει το αποθνήσκον άστρο που βρίσκεται στο κέντρο του.

Photo Credit: NASA/STScl/AURA
Photo Credit: NASA/STScl/AURA

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Λύρα ήταν μουσικό όργανο το οποίο έφτιαξε πρώτος ο αγγελιοφόρος των θεών, ο Ερμής, χρησιμοποιώντας το καύκαλο μίας χελώνας και για χορδές έβαλε έντερα βοδιού. Ο Ερμής την χάρισε στον Απόλλωνα, ο γιος του οποίου, ο Ορφέας, έμαθε να την παίζει τόσο όμορφα που ακόμα και τα πιο άγρια θηρία έρχονταν να τον ακούσουν. 

Ο πιο ξακουστός μύθος για τον Ορφέα μιλάει για τον έρωτα του για την γυναίκα του Ευρυδίκη. Μια μέρα που η Ευρυδίκη προσπαθούσε να αποφύγει τον Αρισταίο, έναν άλλο γιο του Απόλλωνα, την δάγκωσε ένα φίδι και πέθανε. Ο Ορφέας ο οποίος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτήν, κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να την φέρει πίσω στην Γη. Ικέτευσε τον Άδη να την αφήσει να φύγει, ο οποίος παρασυρμένος από την όμορφη μουσική του Ορφέα συμφώνησε υπό έναν όρο: μέχρι να επιστρέψουν στην Γη, ο Ορφέας δεν έπρεπε να κοιτάξει καθόλου την αγαπημένη του. Όλα πήγαιναν καλά, όταν λίγο πριν τις πύλες του Άδη ο Ορφέας κοίταξε πίσω του για να δει αν η Ευρυδίκη ήταν ακόμη μαζί του. Η συμφωνία έσπασε, εκείνη εξαφανίστηκε στον Κάτω Κόσμο και ενώθηκε για πάντα με τους νεκρούς.

Ο Αστερισμός Της Λύρας Photo Credit: Scott Roy Atwood
Ο Αστερισμός Της Λύρας
Photo Credit: Scott Roy Atwood

About the Author:

Leave a Reply

*

eight + nine =