starsky

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

Το όνομά του είναι Michael Shainblum και είναι φωτογράφος/σκηνοθέτης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Τον ξεχωρίσαμε μέσα από τα υπέροχα timelapse που κάνει και τις υπέροχες φωτογραφίες του με θέμα κυρίως τον Γαλαξία μας. 

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

 

Είναι επαγγελματίας φωτογράφος 9 χρόνια και παράγει εμπορικά timelapse 3 χρόνια. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Φωτογραφίας του Brooks το 2013. Από τότε που ήταν παιδί είχε πάθος με το να δημιουργεί και να αναδεικνύει το πως οραματίζεται τον κόσμο. Αυτό το κατάφερε μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

 

Εκτός από το πάθος του για την τέχνη, υπάρχει και η αγάπη του για την διδασκαλία. Προσφέρει σεμινάρια και μαθήματα έξω ή σε στούντιο.

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

 

Επίσης, εκτός από νυχτερινές φωτογραφίες και timelapse, ο Shainblum ασχολείται επαγγελματικά και με φωτογραφία τοπίων, θαλάσσιων τοπίων και πόλεων. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες του, καθώς και ένα βίντεο που μας μιλάει για τον εαυτό του. Τον ευχαριστούμε πολύ! 

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography

 

Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Photo Credit: Michael Shainblum Photography
Στην Ζάκυνθο. Photo Credit: Last Reflection
Στην Ζάκυνθο.
Photo Credit: Last Reflection

Ο Χρήστος Κατσίκας γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1990 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδαζε στο ΤΕΙ Ζακύνθου, στο τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όμως πρόσφατα το εγκατέλειψε για να ασχοληθεί πιο στενά με την φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ. Μετά από 4 χρόνια στην Ζάκυνθο, πλέον ζει μόνιμα στην Ξάνθη, από όπου και κατάγεται. Τον ξεχωρίσαμε με το ψευδώνυμο Last Reflection (Last.R) μέσα από τις όμορφες φωτογραφίες του με θέμα τον νυχτερινό ουρανό, αλλά αμέσως ανακαλύψαμε ότι αγαπάει να φωτογραφίζει και τα χρώματα. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό "Φωτογράφος" στο τεύχος του Απριλίου 2014 με αφιέρωμα στο χρώμα: "Μέσα σε ένα μουντό, σκοτεινό και βροχερό απόγευμα, ήξερα ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει χρώμα". Αναγνωρίζοντας την δουλειά του, του ζητήσαμε να παραχωρήσει στο Night Sky Greece μία συνέντευξη.

Photo Credit: Last Reflection
Photo Credit: Last Reflection

1) Πότε είχες την πρώτη σου επαφή με την φωτογραφία;

Πρώτη επαφή με την φωτογραφία είχα από τα μαθητικά μου χρόνια. Μου άρεσε να βγάζω ότι μου κέντριζε το ενδιαφέρον και κυρίως τα ηλιοβασιλέματα. Αλλά η έκρηξη μέσα μου έγινε το Φεβρουάριο οπότε και αγόρασα την πρώτη μου DSLR. Αυτό που με κέρδισε στη φωτογραφία είναι ότι μπορείς να παγώσεις το χρόνο, να κερδίσεις την αθανασία με κάποιο τρόπο.

2) Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορο; 

Φωτογραφίζω σχεδόν τα πάντα. Δεν με αφήνει κάτι αδιάφορο. Σίγουρα ο ουρανός και η φύση είναι το είδος μου αλλά θέλω να υπηρετώ την τέχνη της φωτογραφίας από κάθε σκοπιά.

3) Το Last Reflection πως προέκυψε σαν ψευδώνυμο; 

Αρχικά το last reflection το εμπνεύστηκα εγώ για όνομα συγκροτήματος, μετά άρχισα να το χρησιμοποιώ και στις φωτογραφίες μου. Η σκέψη μου έχει να κάνει με την εποχή στην οποία ζούμε. Για παράδειγμα, τα νερά μιας ήρεμης λίμνης καθρεφτίζουν όλο το τοπίο γύρω τους αλλά και το είδωλο μας. Μόλις πετάξουμε μια πέτρα στα νερά αυτής της λίμνης, αυτά ξαφνικά ταράζονται και χάνεται η αρμονία και η ηρεμία που πιο πριν υπήρχε. Λίγα δευτερόλεπτα πριν πέσει η πέτρα στο νερό, η τελευταία αντανάκλαση (Last Reflection) είναι η μόνη εικόνα ηρεμίας που μπορούμε να δούμε πριν ακολουθήσει η αναταραχή και η σύγχυση. Έτσι και στην εποχή που ζούμε, που όλα έχουν την τάση της αναταραχής και τις καταστροφολογίας, ας κρατήσουμε μια τελευταία αντανάκλαση της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας μας. 

".. Η τελευταία αντανάκλαση είναι η μόνη εικόνα ηρεμίας που μπορούμε να δούμε πριν αρχίσει η αναταραχή..", Photo Credit: Last Reflection
".. Η τελευταία αντανάκλαση είναι η μόνη εικόνα ηρεμίας
που μπορούμε να δούμε πριν αρχίσει η αναταραχή..", Photo Credit: Last Reflection

4) Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση;

Συνήθως αντλώ έμπνευση από την κάθε στιγμή που περνώ παρατηρώντας τον κόσμο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Σίγουρα, μελετώ πολλούς φωτογράφους, τα έργα τους καθώς και τις τεχνικές τους αλλά η καθαρή έμπνευση πηγάζει μέσα από την καθημερινότητα μου. 

5) Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα;

Στη σημερινή εποχή, όπου όλοι ''θεωρούνται'' φωτογράφοι, βγάζοντας μια θολή, μη εστιασμένη φωτογραφία την ώρα που χορεύουν σε ένα κλαμπ μέσω του κινητού τους, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις και να αναδειχθείς. Αλλά αν δεν ήταν δύσκολο, δεν θα ήταν και ενδιαφέρον. Απλά αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι η έρευνα, η αναζήτηση, είτε μέσω φωτογραφίας, είτε μέσω μουσικής, είτε μέσω οτιδήποτε. Έχουμε επαναπαυθεί στα τυποποιημένα, σε όλο το εύρος της ζωής μας

Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο. Photo Credit: Last Reflection
Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο.
Photo Credit: Last Reflection

6) Η εξέλιξη σου φωτογραφικά έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσα από κάποια σχολή και τελικά ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό;

Η εξέλιξη μου οφείλεται σε αμέτρητα ξενύχτια, ατελείωτες περιπλανήσεις και σε τεράστιο αριθμό λήψεων, πολλές φορές στο ίδιο αντικείμενο. Γενικά πιστεύω πως για οτιδήποτε, μόνο η επανάληψη θα σε κάνει καλύτερο και θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι σε μια καλή σχολή φωτογραφίας, δεν μπορείς να μάθεις πράγματα ώστε να εξελιχθείς. Απλά φωτογράφο σε κάνει η εμπειρία.

7) Εκτός από την φωτογραφία υπάρχει άλλη μορφή τέχνης που ασχολείσαι και πως την συνδυάζεις με την φωτογραφία;

Εκτός από τη φωτογραφία ασχολούμαι και ενεργά με τη μουσική, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα στους Last Reflection, το συγκρότημα μου. Δεν συνδυάζονται άμεσα αλλά και τα δυο με βοηθούν να εξωτερικεύω τον εσωτερικό μου κόσμο, το φωτεινό αλλά και τον σκοτεινό.

8) Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά την γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;

Όρεξη, υπομονή και φαντασία. Αυτό είναι το δικό μου τρίπτυχο. Καλό φωτογράφο δεν σε κάνει μόνο ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείς αλλά κυρίως ο τρόπος που τον χρησιμοποιείς.

9) Πως ονειρεύεσαι τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια;

Στη Νορβηγία, ονειρεύομαι να φωτογραφίζω το Σέλας παρέα με πεφταστέρια!

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Photo Credit: Last Reflection
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Photo Credit: Last Reflection

10) Μίλησε μας για τις συμμετοχές σου σε άλλες εκθέσεις και τις ατομικές σου δουλειές;

Δύο φωτογραφίες μου αναδείχθηκαν στο εβδομαδιαίο Top 10 της Νikon EU για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς επίσης συμμετείχα και στο περιοδικό "Φωτογράφος" στο μονοθεματικό τεύχος για το Χρώμα τον Απρίλιο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να οργανώσω μια δική μου έκθεση φωτογραφίας, έτσι ώστε να δει ο κόσμος λίγο πιο χειροπιαστά τις δουλειές μου.

11) Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να τελειώσω μια σχολή φωτογραφίας - φωτορεπορτάζ και πιθανόν να φύγω στο εξωτερικό για καριέρα.

12) Τι φωτογραφικό εξοπλισμό χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ DSLR φωτογραφική μηχανή Nikon D3200 με φακό Nikkor 50mm f/1.8.

Φωτιά στην Ζάκυνθο στις 5 Ιουλίου 2014. Photo Credit: Last Reflection
Φωτιά στην Ζάκυνθο στις 5 Ιουλίου 2014.
Photo Credit: Last Reflection

13) Στην Ελλάδα υπάρχει κάποιος φωτογράφος που σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ή ίσως να σε έχει κιόλας επηρεάσει; 

Όσον αφορά τις νυχτερινές φωτογραφίες, ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος, ενώ θαυμάζω επίσης και τους Νίκο Κοντοσταυλάκη, από Ζάκυνθο και Δημήτρη Αλεξούδη, από Αλεξανδρούπολη. Τους εκτιμώ γιατί με βοήθησαν πολύ στα αρχικά στάδια της αναζήτησης μου.

14) Τι θα συμβούλευες όσους ξεκινάνε τώρα με την φωτογραφία;

Ή να δοθούν ολοκληρωτικά σ'αυτό ή να μην το ξεκινήσουν καν. Από τι στιγμή όμως που θα το ξεκινήσουν, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν στη φωτογραφία, τόσο μεγαλύτερο χαμόγελο θα έχουν βλέποντας τα έργα τους.

Photo Credit: Last Reflection
Photo Credit: Last Reflection

Ευχαριστούμε πολύ τον Χρήστο Κατσίκα για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Μπορείτε να τον βρείτε στην προσωπικό του προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/last.reflection

 

Ένα δέντρο στην Ζάκυνθο. Photo Credit: Last Reflection
Ένα δέντρο στην Ζάκυνθο.
Photo Credit: Last Reflection
Ο Γαλαξίας Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography
Ο Γαλαξίας
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

 

"Και όλα είναι απλά..Δεν ξέρω πως να σας το εκφράσω, αλλά απάνω στις κορυφές είναι κάτι το μαγικό..
Ο αέρας που φυσάει είναι σαν ένα πεδίο μάχης, ανάμεσα στον εαυτό μας και τις αδυναμίες μας..
Το ξημέρωμα όλα αλλάζουν.
Μα ξέρω βαθιά μέσα μου πως κάτι δικό μου είναι εκεί..Κάτι εκεί με τραβάει να πάω κοντά ξανά..."
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1992 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας στο ΤΕΙ Ηπείρου, στην Άρτα. Ενώ τα πρώτα χρόνια έμενε στην Αμφίκλεια με την οικογένεια του, πλέον η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται στο Πετρίλο Καρδίτσας, απ' όπου και κατάγεται. Τον γνωρίσαμε και τον ξεχωρίσαμε χάρη στις ιδιαίτερα όμορφες νυχτερινές φωτογραφίες που δημοσιεύει στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ενώ μπορούμε να εντοπίσουμε δουλειές του και σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτό του "Photonet Nexusmedia" όπου εμφανίστηκε στο τεύχος Νο 177 Ιούνιος 2014, καθώς επίσης και στο περιοδικό "Φωτογράφος" τεύχος Νο 231 Ιούλιος-Αύγουστος 2014. Αναγνωρίζοντας και θαυμάζοντας την δουλειά του, αλλά και το πάθος του για τον νυχτερινό ουρανό, του ζητήσαμε να παραχωρήσει στο Night Sky Greece μία συνέντευξη.

 

"Είναι όμορφα να είσαι στα βουνά,  γιατί είσαι ο πρώτος που βλέπει τα πιο όμορφα πράγματα σε αυτό το σύμπαν..." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Είναι όμορφα να είσαι στα βουνά,
γιατί είσαι ο πρώτος που βλέπει τα πιο όμορφα πράγματα σε αυτό το σύμπαν..."
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

1) Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείς με την φωτογραφία;

Από μικρός έβγαζα φωτογραφίες. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα πως έχω κλίση σε αυτό. Ξεκίνησα πιο ενταντικά στις 10 Απριλίου του 2012. Βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο στο χωριό μου.

 

2) Τι είναι η φωτογραφία για εσένα και τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην νυχτερινή φωτογραφία;

Για μένα η φωτογραφία είναι αποτύπωση συναισθημάτων. Κάποιες φορές είναι όνειρο ή ελπίδα, κάποιες άλλες είναι βίωμα, απωθημένο, ψύχωση. Από μικρός θαύμαζα τον νυχτερινό ουρανό, όταν ανακάλυψα πως μπορώ να τον φωτογραφίζω ένιωσα ολοκλήρωση.

 

"Ελπίδα.. Ότι έχει απομένει στο κουφάρι μου..Μια χούφτα ελπίδα..Για να κοιτάω τα αστέρια..." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Ελπίδα.. Ότι έχει απομένει στο κουφάρι μου..Μια χούφτα ελπίδα..Για να κοιτάω τα αστέρια..." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

3) Έμπνευση, ταλέντο ή απλώς η τυχαία στιγμή; Τι από όλα αυτά πιστεύεις ότι χαρακτηρίζει περισσότερο την φωτογραφική σου δουλειά και τι είναι το σημαντικότερο για εσένα;

Και τα τρία μαζί!! Όπως επίσης και το πάθος για δημιουργία. Αυτό που με εξιτάρει είναι το μυστήριο και το άγνωστο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ανακαλύπτω πράγματα μέσα από τις φωτογραφίες που βγάζω.

 

4) Ποια είναι τα κριτήρια μίας καλής φωτογραφίας;

Αυτό που κάνει καλή μία φωτογραφία πολλές φορές δεν είναι μόνο η τεχνική αλλά και η ιστορία αυτής της φωτογραφίας. Το τι πέρασε ο φωτογράφος για να καταφέρει να την συλλάβει.

 

5) Υπάρχει κάποιος/α φωτογράφος του οποίου την δουλειά θαυμάζεις;

Από Έλληνες φωτογράφους θαυμάζω τον Λουκά Χαψή και τον Βασίλη Μεταλληνό. Είναι και οι δύο εξαίρετοι φωτογράφοι.

 

6) Υπάρχουν όνειρα ή προσδοκίες για την πορεία σου στην φωτογραφία;

Φυσικά!! Θέλω να μάθω περισσότερες τεχνικές για να έχω καλύτερα αποτελέσματα στον νυχτερινό ουρανό. Επίσης θέλω να κάνω ταξίδια, να γνωρίσω τον κόσμο και να φωτογραφίζω τον Γαλαξία. Μεγαλύτερη προσδοκία μου είναι να φωτογραφίσω τον Γαλαξία από τα Ιμαλάια.

 

"Μου αρέσει να αιχμαλωτίζω ότι με αιχμαλωτίζει" Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Μου αρέσει να αιχμαλωτίζω ότι με αιχμαλωτίζει"
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

7) Εκθέσεις, φεστιβάλ, προβολές. Βοηθάνε πραγματικά την φωτογραφία κατά την γνώμη σου;

Ναι, είναι μία αμφίδρομη κατάσταση. Ο φωτογράφος κερδίζει κοινό και προβολή της δουλειάς του και το κοινό κερδίζει μία άλλη οπτική γωνία - αυτή του καλλιτέχνη - βλέπει διαφορετικά και καινούρια πράγματα.

 

8) Δουλεύεις πάνω σε κάποιο project τελευταία; 

Ναι, ετοιμάζω ένα νυχτερινό timelapse με τίτλο "The Milky Way". Ενώ ταυτόχρονα ταυτόχρονα φωτογραφίζω την φύση και τοπία.

 

9) Αγαπημένο φωτογραφικό θέμα;

Μου αρέσει πολύ να φωτογραφίζω τον Γαλαξία. Επίσης αγαπώ να φωτογραφίζω τοπία, σε νυχτερινό σκηνικό περισσότερο.

 

"Νιώθω περήφανος για όλα αυτά που με οδηγούν και έρχονται στην ζωή μου.. Μου δίνουν κάτι.." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Νιώθω περήφανος για όλα αυτά που με οδηγούν και έρχονται στην ζωή μου..
Μου δίνουν κάτι.."
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

10) Τι φωτογραφικό εξοπλισμό χρησιμοποιείς;

Από φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιώ την Nikon D610 και την Nikon D5100. Ενώ από φακούς χρησιμοποιώ Samyang 14mm f2.8, Tamron 70-300mm f4-5.6 VC και τον Kit 18-55mm f3.5-5.6 VR.

 

11) Τι θα συμβούλευες όσους ξεκινάνε να ασχολούνται τώρα με την νυχτερινή φωτογραφία;

Η νυχτερινή φωτογράφιση είναι απαιτητική. Να αφιερώσουν πολύ χρόνο, πρέπει να απομακρύνονται από τις περιοχές με φωτορύπανση για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά όσο δύσκολη και αν είναι η διαδικασία πρέπει να είναι αποφασισμένοι, να κάνουν πολλές δοκιμές και να μην τα παρατάνε. Χρειάζεται θέληση, πάθος και αναζήτηση νέων τεχνικών.

 

12) Από τις φωτογραφίες που έχεις βγάλει μέχρι σήμερα, ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Η φωτογραφία που έβγαλα πέρυσι το καλοκαίρι με τον Γαλαξία, η οποία έχει γίνει και εξώφυλλο στον "Οδηγό Παρατήρησης Του Ουρανού Ανά Μήνα" από τις εκδόσεις του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης. Με συνδέει κάτι βαθύτερο με αυτή την φωτογραφία. Καθώς επίσης και μία πρόσφατη φωτογραφία με ένα πεφταστέρι, αυτή ήταν από τις πιο τυχερές νύχτες της ζωής μου. Πριν κοιμηθώ αποφάσισα να βγάλω αυτό το πανόραμα. Στο τελευταίο καρέ έτυχε και έπεσε αυτό το μετέωρο όπου και ήταν τόσο εντυπωσιακό να το βλέπεις πάνω από τα βουνά να χάνετε στο άπειρο..

 

Photo Credit: Sanya Khomenko
Photo Credit: Sanya Khomenko
"Στο τελευταίο καρέ έτυχε και έπεσε αυτό το μετέωρο,  όπου και ήταν τόσο εντυπωσιακό να το βλέπεις πάνω από τα βουνά,  να χάνετε στο άπειρο.." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Στο τελευταίο καρέ έτυχε και έπεσε αυτό το μετέωρο,
όπου και ήταν τόσο εντυπωσιακό να το βλέπεις πάνω από τα βουνά,
να χάνετε στο άπειρο.."
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

13) Έχεις μία έφεση στην γραφή, ενώ έχεις αναφέρει ότι γράφεις κάποια διηγήματα. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;

Πηγή έμπνευσης των διηγημάτων μου αποτελούν κάποια βιώματα μου και κάποιες καταστάσεις που έχω ζήσει. Επίσης το πόσο σκληρός είναι ο κόσμος.

 

14) Τι είναι αυτό που σε έκανε να επιλέξεις ως μόνιμη κατοικία το χωριό σου; Πως είναι ο τρόπος ζωής σου εκεί;

Από μικρός ερχόμουν εδώ πέρα, αφού από εδώ κατάγομαι. Αυτό μου με τράβηξε ήταν το συναίσθημα που μου έβγαζε το μέρος. Σε συνδυασμό με όλες τις όμορφες αναμνήσεις που έχω αποκομίσει αυτά τα χρόνια εδώ πέρα. Μαζί με όλα τα όνειρα και τις ελπίδες. Όταν άρχισα να φωτογραφίζω, άρχισα να θέλω να είμαι εδώ ακόμα περισσότερο. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο συνειδητοποιούσα το μεγαλείο του χωριού. Μετά όσο έβλεπα την κτηνωδία που επικρατεί στον κόσμο τόσο άρχιζα να αποστρέφομαι. Εδώ μόνος μου, στα 1100 μέτρα υψόμετρο, διατηρώ ένα κήπο με δικά μου λαχανικά, κόβω ξύλα, μαζεύω ρίγανη και τσάι, ενώ τα βράδια περιπλανιέμαι στα βουνά φωτογραφίζοντας αστέρια.

 

"Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος..Πόσο μακριά είμαστε εμείς.." Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
"Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος..Πόσο μακριά είμαστε εμείς.."
Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο Βασιλακάκο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Μπορείτε να τον βρείτε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: Konstantinos Basilakakos Photography και στο προφίλ του https://www.facebook.com/Vasilakakos.Konstantinos. Το κανάλι του στο You Tube είναι: https://www.youtube.com/user/PETRILIOTISZOE?feature=mhee, ενώ διατηρεί λογαριασμό και στο 500px: http://500px.com/KONSTANTINOS_BASILAKAKOS.

Ο «Αρίσταρχος» το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων σε υψόμετρο 2.340m. Photo Credit: Andreas Messinis

Ένα παιδί φωτογραφίζει τα άστρα!

Μια φωτογραφική μηχανή από πολύ μικρή ηλικία ήταν «φυσική» προέκταση των χεριών του. Η ανάγκη του να ανακαλύψει και να απαθανατίσει τις ομορφιές της φύσης και κυρίως να «φυλακίσει» σε ένα κλικ τις εικόνες που «ζωγράφιζε» η νύχτα και συνήθιζε να παρατηρεί όταν έκανε κάμπινγκ, τον οδήγησαν στο να περιπλανηθεί σε ξεχωριστά μονοπάτια, στην τέχνη της φωτογραφίας και συγκεκριμένα στα νυχτερινά τοπία!

Μια απεικόνιση του Χελμού με τον έναστρο ουρανό να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Photo Credit: Andreas Messinis

Ο λόγος για τον Αιγιώτη Ανδρέα Μεσσήνη, που έχει «κλικάρει» και αναδείξει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό τις ομορφιές της πόλης του, το Αίγιο και όχι μόνο.

Η Αιγιάλεια, αλλά και διάφορες περιοχές του Νομού Αχαΐας και της Πελοποννήσου, «ενός προικισμένου και ευλογημένου τόπου, με ιστορία, φύση, αρώματα και χρώματα», όπως δηλώνει, είναι ο καμβάς της δημιουργικής του έκφρασης !

Ο έναστρος ουρανός, ως  πίνακας ζωγραφικής, που συνεχώς μεταλλάσσεται, αποτέλεσε πεδίο για να αναπτύξει πολυδιάστατη δράση. Του έδινε και του δίνει διαφορετικά ερεθίσματα κάθε φορά που είναι έτοιμος για μια φωτογραφική λήψη. Κάθε του «γωνιά». ανάλογα με την οπτική, «κρύβει»  μια ανακάλυψη και μια περιπέτεια, που απλόχερα προσφέρει η νύχτα, και ο Ανδρέας Μεσσήνης δεν χάνει την ευκαιρία να τις απαθανατίσει. Είναι γεννημένος άλλωστε γι’ αυτό, χωρίς καμιά αμφιβολία.

Οι φωτογραφίες του έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και σε κάθε προβολή και έκθεσή τους, κλέβουν τις εντυπώσεις και αποσπούν τις καλύτερες κριτικές.  Ως «γητευτής» νυχτερινών τοπιών, θέλει μέσα από τη δουλειά του να μεταφέρει στον θεατή την αίσθηση της χαράς και της γαλήνης που διαχέεται μέσα από μια φωτογραφία και παράλληλα να τον «ταξιδέψει» στη φύση!

«Η αδρεναλίνη που νιώθεις μέσα στο δάσος, κάτω από το πέπλο της νύχτας, κυνηγώντας αυτό το κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο», όπως λέει, είναι η πηγή της έμπνευσής του.

Τα ίχνη των αστεριών πάνω από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Photo Credit: Andreas Messinis

Αυτή την περίοδο, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, ετοιμάζουν ένα “μοναδικό” ντοκιμαντέρ. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει για τον Ανδρέα Μεσσήνη την εκπλήρωση αρκετών στόχων, μεταξύ των οποίων,  μια έκθεση στο εξωτερικό, μια έκθεση που θα είναι το επιστέγασμα των ονείρων και προσδοκιών του.

Από πότε ξεκίνησες την ενασχόληση με τη φωτογραφία και πώς ταυτίστηκες καλλιτεχνικά με αυτή ;

Θυμάμαι τον εαυτό μου να «σέρνω» μια φωτογραφική μηχανή και 2-3 φιλμ στην τσάντα μου και έβγαζα πράγματα που με άγγιζαν, που μου έκαναν «κλικ», γεμίζοντας το δωμάτιό μου με στοίβες από φωτογραφίες. Μεγαλώνοντας όμως, λιγόστευαν και τα «κλικ», αφού επικεντρώθηκα πιο πολύ στο τοπίο και συγκεκριμένα, στο νυχτερινό τοπίο. Από μικρός έκανα κάμπινγκ και πολλά βράδια μέναμε κάτω από τα αστέρια. Επιθυμία μου ήταν να απαθανατίσω αυτό το μαγικό θέαμα που πρόσφερε απλόχερα η νύχτα. Δεν ήξερα όμως πώς. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα πάρα πολύ να το πετύχω. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν, η νυχτερινή φωτογράφιση έγινε ένας στόχος, μια ανακάλυψη και μια περιπέτεια κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Πολλοί θεωρούν ιδιαίτερη τη δουλειά σου και πράγματι είναι. Εσύ, ποιο πιστεύεις ότι είναι το ιδιαίτερο… που περνάς μέσα από τη δουλειά σου ;

Το ιδιαίτερο για μένα αρχίζει από εμένα, από την αγάπη και τη γαλήνη που μου προσφέρει αυτό που κάνω και σίγουρα για κάποιους το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο. Όσο για το τι θέλω να διοχετεύσω μέσα από τη δουλειά μου: Θα ήθελα να μεταφέρω έστω και ένα συναίσθημα, να σε ταξιδέψω στη φύση και λίγο πιο πέρα, να σε κάνω να χαλαρώσεις και να νιώσεις την αίσθηση της χαράς και της γαλήνης που διαχέεται μέσα από μια φωτογραφία. Αν το καταφέρω, τότε ίσως να έχω πετύχει κάτι.

Η λίμνη Δόξα κρυμμένη και προστατευμένη από τα γύρω βουνά της Αχαΐας και της Κορινθίας. Photo Credit: Andreas Messinis

Υπάρχει μια επαφή με τη φύση, τον ουρανό. Ποια στοιχεία συναντάς εκεί ;

Αυτό που συμβαίνει με τη φύση και τον ουρανό τη νύχτα, είναι κάτι μαγικό. Όλα το βράδυ γίνονται ένα, σαν να ανακατεύεις πολλά κάδρα μαζί, αλλά το αποτέλεσμα να παραμένει πάντα ένα και μοναδικό. Τώρα, τα στοιχεία που συναντάς εκεί, πιστέψτε με, είναι αυτά που η κάθε εξόρμηση είναι μια μικρή περιπέτεια, ίσως και μια μεγάλη και επικίνδυνη περιπέτεια για ένα «κλικ».

Έχεις μια ξεκάθαρη τάση στην περιοχή, όπως και σε όλη την Αχαΐα. Πώς ακριβώς και γιατί σε εμπνέει;

Έχω κυρίως διαμορφώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πόλη μου, για την ευρύτερη περιοχή, για την Αχαΐα και κατ’ επέκταση την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχουμε ένα ευλογημένο και προικισμένο μέρος, με ιστορία, με υπέροχη ομορφιά, πλημμυρισμένο από φύση, αρώματα, χρώματα και με πολύ όμορφες τοποθεσίες, που η κάθε μια έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό. Η έμπνευσή μου πηγάζει από την ίδια τη φύση, τα βουνά και την αδρεναλίνη που νιώθεις μέσα στο δάσος, κάτω από το πέπλο της νύχτας, κυνηγώντας αυτό το κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Μια όμορφη βραδιά στο Αίγιο με φεγγάρι. Photo Credit: Andreas Messinis

Ποιες είναι οι δουλειές σου, τις οποίες θα πρότεινες να παρακολουθήσει κι αν όχι να μελετήσει ο κόσμος ;

Έχω ασχοληθεί με διάφορα projects, κάποια είναι μικρά, κάποια αλλά μεγαλύτερα. Για μένα είναι όλα αξιόλογα, γιατί το κάθε ένα από αυτά μου έχει προσφέρει υπέροχα συναισθήματα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μου και να βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα, που τον κάθε έναν ίσως τον αγγίξουν διαφορετικά.

Ο Έλληνας έχει μάθει να παρακολουθεί τέτοιες δουλειές ή παραμένει μακριά από το είδος αυτό της δημιουργίας ;

Είμαστε και εμείς από τους λαούς που μέσω πλέον του διαδικτύου φτάνουν στα μάτια μας χιλιάδες αστροφωτογραφίες από υπέροχα σημεία του πλανήτη. Αυτή η «πλαστική ένωση» των αστροφωτογράφων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, που όχι μόνο παρακολουθούν το κομμάτι αυτό της φωτογραφίας, αλλά ασχολούνται με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στον χώρο της αστροφωτογραφίας πολλοί αξιόλογοι και σπουδαίοι “άνθρωποι”-φωτογράφοι.

Το φυσικό ίχνος που αφήνουν τα αστέρια στο «πέρασμά τους» στον ουρανό ( Startrails ) στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής στο Αίγιο. Photo Credit: Andreas Messinis

Η κρίση στη χώρα επηρεάζει τον χώρο σου. Η Ελλάδα δίνει ευκαιρίες; Κοιτάς καθόλου το εξωτερικό ;

Δυστυχώς, η κρίση στην χώρα μας έχει επηρεάσει όχι μόνο τον χώρο μου, αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Ο χώρος μας έχει και αυτός, όπως όλα τα πράγματα, το κόστος του. Το μεγαλύτερο κόστος βρίσκεται στις ατελείωτες ώρες μακριά από αυτούς που αγαπάς. Συγχρόνως όμως είναι τόσο συναρπαστικό αυτό, ώστε να σε γεμίζει με χαρά και δύναμη για να μπορείς να αγαπάς τα πράγματα περισσότερο. Η Ελλάδα πρέπει να δίνει και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει, όχι μόνο ανθρώπους του χώρου μου, αλλά ανθρώπους από άλλους χώρους που είναι δημιουργικοί με όνειρα και ελπίδα. Όσο για το εξωτερικό, θα ήθελα να μην φύγω από εδώ και γι’ αυτό προσπαθώ να στείλω τηv  δουλειά μου στο εξωτερικό και ελπίζω να μην έρθει η στιγμή που θα πρέπει να πάω κι εγώ. Αγαπώ τον τόπο μου και όλα αυτά τα στοιχεία που τον περιτριγυρίζουν, επιλέγοντας να μείνω εδώ και να το παλέψω.

Στην κορυφή του Παναχαϊκού (σε υψόμετρο 1928m) τα άστρα «παρακολουθούν» την κίνηση των πτερυγίων στις ανεμογεννήτριες. Photo Credit: Andreas Messinis

Ποια είναι τα σχέδιά σου στο άμεσο μέλλον ;

Το μέλλον… Μια λέξη που την κάναμε να φαντάζει ξένη στην Ελλάδα που ζούμε. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω και πιστεύω σε κάτι καλύτερο. Έτσι, με μια ομάδα ανθρώπων, ετοιμάζουμε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που, αν τα καταφέρουμε, θα έχουν εκπληρωθεί αρκετοί στόχοι, και ίσως μια έκθεση στο εξωτερικό να ήταν το επιστέγασμα των ονείρων και προσδοκιών μου.

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια ;

Έχω μια υπέροχη γυναίκα και τρεις μικρές πριγκίπισσες και ονειρεύομαι να έχουμε υγεία και να δημιουργούμε υπέροχα πράγματα, αφού και οι μικρούλες μας ακολουθούν το μονοπάτι της τέχνης. Ονειρεύομαι στο μέλλον απλώς να είμαι καλά και να μπορώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και την αγάπη μου σε όλο αυτό που έχω δημιουργήσει και φυσικά στην οικογένειά μου, που είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και με στηρίζει.

Η πορεία του αστροφωτογράφου μπορεί να φαίνεται μοναχική, αλλά δεν είναι. Η φύση γίνεται συντροφιά του. Photo Credit: Andreas Messinis

Συνέντευξη  στον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.

https://www.facebook.com/profile.php?id=1269912846

http://www.pelop.gr

Trip Magazine

http://www.pelop.gr/Files/pdfs/trip/20all.pdf

ANDREAS MESSINIS

Photographer - Filmmaker - Designer

http://messinious.com