Αυγ 3

Ο Αστεροειδής Ήρα Φαινομενικά Στάσιμος

Ο Αστεροειδής Ήρα Φαινομενικά Στάσιμος

Ο αστεροειδής 3 Ήρα, όπως φωτογραφήθηκε το 2003 από σύστημα οπτικών του τηλεσκοπίου Hooker, στο Αστεροσκοπείο του Όρους Wilson.
Photo Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Το βράδυ της Τετάρτης, 4 Αυγούστου, ο αστεροειδής 3 Ήρα - της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών - θα ολοκληρώσει την ανάδρομη πορεία του ανάμεσα στα αστέρια του αστερισμού του Οφιούχου. Μετά το βράδυ της Τετάρτης, κατά το οποίο θα είναι φαινομενικά στάσιμος, θα ξεκινήσει ξανά την ορθόδρομη πορεία του.

Η φαινομενική ανάδρομη κίνηση ενός σώματος είναι όταν φαίνεται να κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη με τα άλλα σώματα στο ίδιο σύστημα, όπως παρατηρείται από την γη. Η κατεύθυνση που έχει το "ανάδρομο" σώμα - μπορεί να είναι και πλανήτης - είναι προς τα δυτικά, άρα όταν γυρίζει "ορθόδρομα" έχει κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Ο αστεροειδής 3 Ήρα, αλλιώς γνωστός ως 3 Juno, έχει μέγεθος 10,7. Για να την δείτε, στρέψτε το τηλεσκόπιο σας 2.3 μοίρες ανάμεσα και προς τα πάνω από τα αστέρια η' και ε' Οφιούχου, αλλιώς γνωστά ως Sabik και Yed Prosterior αντίστοιχα. Ο Οφιούχος απεικονίζεται στον ουρανό ως ένας άνθρωπος που κρατάει ένα φίδι.

About the Author:

Leave a Reply

*

12 − 10 =