Οκτ 30

Ο Αστερισμός Του Υδροχόου

Ο Αστερισμός Του Υδροχόου

Ο αστερισμός του Υδροχόου.
Photo Credit: Goodfon.com, Wallpaper Digitized Sky Survey 2, Constellation Aquarius, Wide-field view, LAB1, Lyman-alpha blob wallpaper

Ο αστερισμός του Υδροχόου είναι αστερισμός του Ζωδιακού Κύκλου και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι αστερισμός του νότιου ουράνιου ημισφαιρίου, όμως είναι ορατός από την Ελλάδα το φθινόπωρο. Συνορεύει με τους αστερισμούς Πήγασο, Αετό, Αιγόκερω, Νότιο Ιχθύ, Κήτος και τους Ιχθύες.

Δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε τον Υδροχόο. Ένας τρόπος για να τον εντοπίσουμε είναι να ψάξουμε βόρεια από το Τετράγωνο του Πήγασου. Ακόμα και ο κύριος αστέρας του, ο α' Υδροχόου είναι αρκετά αμυδρός με μέγεθος 2,96. Μαζί με τον β' Υδροχόου συμβολίζουν τους ώμους της μορφής του Υδροχόου, που οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν με τον Γανυμήδη.

Ο αστερισμός του Υδροχόου περιλαμβάνει μερικά εντυπωσιακά σμήνη αστέρων και νεφελώματα. Το Νεφέλωμα της Έλικας (NGC7293)  ή αλλιώς γνωστό και ως το Μάτι Του Θεού, που βρίσκεται κοντά στο νοτιότερο άκρο του αστερισμού, είναι ένα από τα κοντινότερα πλανητικά νεφελώματα. Απέχει 700 έτη φωτός και εκτείνεται σε 2,5 έτη φωτός. Είναι ορατό μόνο με ισχυρά τηλεσκόπια. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε μερικούς απίστευτους "κομητικούς κόμβους" σε αυτό.

Το Νεφέλωμα της Έλικας (Helix nebula).
Photo Credit: NASA, ESA, and C.R. O'Dell (Vanderbilt University)

Το πιο γνωστό από τα τέσσερα σφαιρωτά σμήνη που περιλαμβάνει ο αστερισμούς του Υδροχόου είναι το Μ2. Απέχει 37.500 έτη φωτός, ενώ βρίσκεται 5 μοίρες βόρεια του άστρου β' Υδροχόου. Είναι πιο εύκολα ορατό με κιάλια.

Το σφαιρωτό σμήνος Μ2 από το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Photo Credit: Credit: NASA/STScI/WikiSky

Υδροχόος σημαίνει 'αυτός που χύνει το νερό'. Οι παραδοσιακοί αστρονομικοί χάρτες απεικονίζουν τον Υδροχόο ως ένα νεαρό που χύνει νερό από ένα κανάτι. Το νερό που χύνεται καταλήγει στο στόμα του αστερισμού του Νότιου Ιχθύος, δηλαδή οδηγεί στο αστέρι Φομαλώ, α' Νότιου Ιχθύως. Αυτός ο νεαρός ήταν ο Γανυμήδης, γιος του βασιλιά Τρώα και της Καλιρρόης. Αυτός ο θεοποιημένος μυθικός νέος ήταν περίφημος για την ομορφιά του. Ο Δίας που γοητεύτηκε από αυτόν έστειλε έναν αετό να τον μεταφέρει στον Όλυμπο, όπου έγινε οινοχόος των θεών.

About the Author:

Leave a Reply

*

two × five =