Αυγ 1

Τα Φεγγάρια Του Αυγούστου

Τα Φεγγάρια Του Αυγούστου

"Η Πανσέληνος Μαρτίου ανάμεσα στα σύννεφα, λίγο μετά την ανατολή της.
Πισσώνας Ευβοίας, 18 Μαρτίου 2022."
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Ο φετινός Αύγουστος θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της Σελήνης, καθώς αρχίζει και τελειώνει με μία Υπερπανσέληνο. Η Πανσέληνος του Οξύρρυγχου πραγματοποιείται την 1η Αυγούστου, ενώ ο μήνας κλείνει με την Μπλε Πανσέληνο στις 31 Αυγούστου.

Η πρώτη Πανσέληνος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 στις 21.31 ώρα Ελλάδος. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος λάμπει πάντα κοντά στα αστέρια του αστερισμού του Υδροχόου ή του Αιγόκερου. Αποκαλείται Πανσέληνος του Οξύρρυγχου ή και Πανσέληνος του Πράσινου Καλαμποκιού. Μία πανσέληνος είναι πάντα αντίθετα από τον ήλιο - είναι δηλαδή σε αντίθεση - και κατά συνέπεια φωτίζεται ολικά και ανατέλλει κατά το ηλιοβασίλεμα και δύει με την ανατολή του ηλίου. Αυτή η πανσέληνος ολοκληρώνεται μία μέρα πριν το περίγειο, άρα αποτελεί και μία Υπερπανσέληνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φεγγάρι θα εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Οι Σούπερ Πανσέληνοι είναι συνήθως 16% πιο φωτεινές και 7% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Κατά την διάρκεια της Πανσελήνου του Οξύρρυγχου το φεγγάρι θα βρίσκεται σε απόσταση 357.530 χιλιομέτρων από την Γη. Ενώ, κατά την διάρκεια της Μπλε Πανσελήνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στις 04.35 ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι θα βρίσκεται στα 357.343 χιλιόμετρα από την Γη, κάνοντας και το δεύτερο φεγγάρι του Αυγούστου μία Υπερπανσέληνο και μάλιστα την κοντινότερη και πιο φωτεινή του 2023.

Ο όρος "Σούπερ Πανσέληνος" ή "Υπερπανσέληνος" επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και υιοθετήθηκε, ενώ αναφέρεται σε μία νέα σελήνη ή μία πανσέληνο που βρίσκεται εντός του 90% του περίγειου, δηλαδή της πλησιέστερης προσέγγισης της στην γη.

Μην χάσετε την ευκαιρία να κοιτάξετε ψηλά και να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες σε ειδυλλιακά τοπία.

Καλό Μήνα!

About the Author:

Leave a Reply

*

4 × 5 =