Αυγ 1

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2022

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2022

Περσείδες πάνω από το Καρπενήσι. Επίσης διακρίνονται ο αστερισμό της Κασσιόπης καθώς και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας σε απόσταση 2.500.000 ετών φωτός.
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, Artemis Space Research Observatory

Η ετήσια βροχή μετεώρων των Περσείδων είναι η πιο διάσημη και αγαπημένη διότι συμβαίνει τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες του Αυγούστου. Η εκπληκτική αυτή βροχή μετεώρων ξεκίνησε από τις 17 Ιουλίου έως περίπου τις 26 Αυγούστου, ενώ κορυφώνεται την βραδιά της Παρασκευής, 12 Αυγούστου 2022. Η καλύτερη ώρα να παρατηρήσετε τις Περσείδες είναι μετά τα μεσάνυχτα, όπου το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ψηλότερα στον Βορειοανατολικό ουρανό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ο αστερισμός του Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να προέρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για κομμάτια-απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ενώ κατά το μέγιστο μπορούν να παραχθούν έως και 100 μετέωρα την ώρα.  Οι περισσότερες Περσείδες είναι αρκετά φωτεινές. Φέτος δεν είναι μία ιδανική χρονιά για τις Περσείδες, καθώς θα έχουμε πανσέληνο το βράδυ της κορύφωσης, και ένας φωτεινός ουρανός ενδέχεται να μειώσει την ένταση του φαινομένου. Την βραδιά της κορύφωσης της βροχής αναμένονται συνήθως 100 μετέωρα την ώρα, αλλά δεδομένων των συνθηκών πιο πιθανό είναι 50 - 75 μετέωρα την ώρα. Κάντε μία προσπάθεια για παρατήρηση και τις βραδιές γύρω από το μέγιστο, δηλαδή από την Πέμπτη έως την Κυριακή.

Μερικές συμβουλές για να απολαύσετε την πιο διάσημη βροχή διαττόντων είναι να πάτε σε ένα μέρος σκοτεινό, μακριά από φωτορύπανση και με ευρύ οπτικό πεδίο, χωρίς εμπόδια προς τον ουρανό. Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση τις βραδιές γύρω από το μέγιστο είναι από τα μεσάνυχτα έως την αυγή. Δεν χρειάζεστε κανένα οπτικό μέσο για την παρατήρηση, παρά μόνο τους γυμνούς οφθαλμούς σας! Καλό είναι να είστε άνετοι κατά την παρατήρηση, ίσως καθήμενοι σε κάποια αναπαυτική καρέκλα, πίνοντας κάτι δροσερό και δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο στην παρατήρηση. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα κοιτάζοντας ψηλά.

Περσείδες Αυγούστου 2021. Πισσώνας Ευβοίας, 15 Αυγούστου 2021
Photo Credit: Dimitris Malliaris

 

Διαβάστε περισσότερα για τους αστερισμούς εδώ:

Περσέας: Ο Ήρωας

Ανδρομέδα: Η Αλυσοδεμένη

Κασσιόπη: Η Ματαιόδοξη Βασίλισσα

Πήγασος: Το Φτερωτό Άλογο

About the Author:

Leave a Reply

*

19 + six =