Ιούλ 15

Ο Αστερισμός Του Μεγάλου Κυνός

Ο Αστερισμός Του Μεγάλου Κυνός

Ο Σείριος στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και ο αστερισμός του Ωρίωνα.
Photo Credit: Dimitris Deligeorgopoulos

Ο Μέγας Κύων είναι ένας αστερισμός που αναπαριστά έναν από τους σκύλους που συνόδευαν τον κυνηγό Ωρίωνα. Στον ουρανό φαίνεται να κυνηγάει τον λαγό, δηλαδή τον αστερισμό Λαγώος, στα πόδια του Ωρίωνα. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.

Το κυριότερο άστρο του αστερισμού αυτού, ο α' του Μεγάλου Κυνός, είναι ο γνωστός σε όλους Σείριος. Πρόκειται για τον φωτεινότερο αστέρα στον ουρανό. Το όνομα Σείριος σημαίνει "Φλέγων" και είναι γνωστός ως ο "Αστέρας του Κυνός". Ορατός με γυμνό οφθαλμό σαν ένα πολύ λαμπρό άστρο, στην πραγματικότητα ο Σείριος είναι ένας διπλός αστέρας, αποτελούμενος από ένα λευκό αστέρα κύριας ακολουθίας και ένα λευκό νάνο. Ήταν το πρώτο άστρο αυτού του τύπου που ανακαλύφθηκε. Ο Σείριος Β - ο λευκός νάνος - έχει την κοινή ονομασία Κουτάβι. Ο Σείριος είναι μεγέθους -1,5 περίπου και απέχει 8,6 έτη φωτός από την Γη. Μαζί με τον Προκύων του αστερισμού Μικρός Κύων και τον Μπέτελγκεζ από τον αστερισμό του Ωρίωνα σχηματίζουν το "Χειμερινό Τρίγωνο".

"Ο αστέρας Σείριος πάνω από το όρος Ντελιδίμι. Πετρίλια Καρδίτσας."
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Σείριος ευθυνόταν για την καλοκαιρινή ζέστη και ονόμαζαν τις ζεστές και αποπνικτικές μέρες Κυνικά Καύματα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τον αστερισμό αυτόν ως μία ξαπλωμένη αγελάδα και ο Σώθις - όπως αποκαλούσαν τον Σείριο - βρισκόταν ανάμεσα στα κέρατα της. Τον αποκαλούσαν επίσης "Αστέρα του Νείλου" και τον λάτρευαν.

Πέρα από τον Σείριο, άλλα αστέρια που αποτελούν τον αστερισμό είναι ο β' Μεγάλου Κυνός με το όνομα Μουρζίμ, ο γ' γνωστός ως Μουλιφέν, ο δ' είναι ο Ουέζεν και ο ε' με το όνομα Αντχάρα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος που παριστάνει ο αστερισμός και είναι το δεύτερο λαμπρότερο άστρο του αστερισμού μετά τον Σείριο.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο αστερισμός αυτός συνδέεται με την σκύλα Λαίλαπα, που είχε το χάρισμα να είναι πιο γρήγορη από τα θηράματα που κυνηγούσε. Κάποτε άρχισε να κυνηγά μία αλεπού που ήταν το ίδιο γρήγορη με την ίδια. Βλέποντας ο Δίας ότι η μοίρα των δύο ζώων ήταν να τρέχουν αιώνια, τα απολίθωσε και τα μετέτρεψε σε αστερισμούς.

Αργότερα οι δύο αστερισμοί, Μεγάλος και Μικρός Κύων, ταυτίστηκαν με τα σκυλιά του Ωρίωνα.

FUN FACT: Αν επεκτείνουμε νοητά τη γραμμή που σχηματίζει η Ζώνη του Ωρίωνα προς τα ανατολικά βρίσκουμε τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό και τον κύριο αστέρα στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.

Διαβάστε περισσότερα για τον αστερισμό του Ωρίωνα: Ωρίων: Ο Δυνατός Κυνηγός

About the Author:

Leave a Reply

*

6 + seventeen =