Νοέ 21

Τρόπις: Η Καρίνα της Αργούς

Τρόπις: Η Καρίνα της Αργούς

Οι νότιοι αστερισμοί της Τρόπιδας και του Σταυρού πάνω από το VLT στην Χιλή. Photo Credit: ESO/Babak Tafreshi

Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ενδιαφέροντες αστερισμούς, που βρίσκεται μακρυά από τους παρατηρητές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Πρόκειται για έναν νότιο αστερισμό, αμφιφανής στη Ελλάδα, που αρχικά δεν ήταν αυτόνομος. Θεωρούταν από τους Αρχαίους Έλληνες μέρος του κατά πολύ μεγαλύτερου αστερισμού της Αργούς. Το 1763 ο Nicolas Louis de Lacaille σημείωσε και χώρισε τον αστερισμό σε τρία μέρη. Η Τρόπις αναπαριστά την καρίνα του διάσημου πλοίου των Αργοναυτών, ενώ ο αστερισμός Ιστία αναπαριστά τα πανιά και ο αστερισμός της Πρύμνης το πίσω μέρος του.

Η Τρόπις και τα υπόλοιπα τμήματα της Αργούς βρίσκονται σε μία από τις πιο εκθαμβωτικές περιοχές του Γαλαξία. Συνορεύει με εφτά αστερισμούς ανάμεσα στους οποίους είναι Ιστία, Πρύμνη, Νότιος Σταυρός, Κένταυρος και Ιπτάμενος Ιχθύς. Ο α της Τρόπιδος, ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού, ονομάζεται Κάνωπος και είναι ο δεύτερος φωτεινότερος ολόκληρης της ουράνιας σφαίρας μετά τον Σείριο. Ο β Τρόπιδος είναι γνωστός ως Miaplacidus, ενώ ο ε Τρόπιδος είναι ο Avior, ένας διπλός αστέρας. 

Ο Κάνωπος, α Τρόπιδος. Photo Credit: Fred Espenak, www.AstroPixels.com

Στο κεντρικό μέρος της Τρόπιδος, δύο άστρα της Τρόπιδος και δύο άστρα από τον αστερισμό των Ιστίων σχηματίζουν ένα σταυρό. Ο σταυρός αυτός ονομάζεται Ψευδής Σταυρός, για να διαχωρίζεται από τον Νότιο Σταυρό. Σ' αυτή την περιοχή του Γαλαξία βρίσκονται πολλά λαμπρά αντικείμενα του βαθέος ουρανού. Ένα από αυτά είναι το Μέγα Νεφέλωμα της Τρόπιδος ή αλλιώς γνωστό ως Νεφέλωμα του η Τρόπιδος. Το NGC3372, νεφέλωμα εκπομπής, καταλαμβάνει πάνω από 4 τετραγωνικές μοίρες στον ουρανό και περικλείει τον αστέρα η Τρόπιδος. Περίπου το 1800 ο αστέρας η Τρόπιδος πυρακτώθηκε και ήταν λαμπρότερος από τον Κάνωπο. Το φωτεινότερο ανοικτό σμήνος στην Τρόπιδα είναι το IC 2602. Είναι γνωστό και με το όνομα Νότιες Πλειάδες και Σμήνος του θ Τρόπιδος. Η απόσταση του από τη Γη υπολογίζεται περίπου στα 479 έτη φωτός.

Το Μέγα Νεφέλωμα της Τρόπιδος, ή αλλιώς γνωστό ως NGC3372, περίπου 6.500-10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το ανακάλυψε ο Nicola Lacaille στις 25 Ιανουαρίου 1752. Photo Credit: Ivan Eder

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο μύθος με τους Αργοναύτες σχετίζεται με την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Ο Ιάσονας μαζί με 50 ναύτες, ανάμεσα στους οποίους ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης (από τον αστερισμό των Διδύμων), ο Κηφέας, ο Ηρακλής και ο μουσικός Ορφέας, συνάντησαν πολλές περιπέτειες στο ταξίδι τους με την Αργώ προς την Κολχίδα. Μία από αυτές τις περιπέτειες τους ήταν να περάσουν μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες, οι οποίες συνέθλιβαν ότι περνούσε ανάμεσα τους. Ο πολυμήχανος τότε Ιάσονας, έστειλε ένα περιστέρι μπροστά ώστε να κλείσουν οι πόρτες. Αμέσως μόλις άνοιξαν κωπηλάτησαν όλοι μαζί για να σωθούν. Στην Κολχίδα, ο Ιάσονας γνώρισε και ερωτεύθηκε τη μάγισσα Μήδεια, κόρη του βασιλιά Αιήτη που κατείχε το Χρυσόμαλλο Δέρας. Η Μήδεια βοήθησε τους Αργοναύτες να το κλέψουν και επέστρεψε μαζί τους στην Ελλάδα. Ο Ιάσονας άφησε την Αργώ στην Κόρινθο, σε ένα δάσος αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.

Η Τρόπις βρίσκεται στον νότιο ουρανό κοντά στον νότιο ουράνιο πόλο. Λόγω της μετάπτωσης του άξονα της Γης, μέχρι το έτος 4700 ο νότιος ουράνιος πόλος θα βρίσκεται στην Τρόπιδα. Τα τρία φωτεινά αστέρια της θα έρθουν εντός μίας μοίρας του νότιου ουράνιου πόλου και θα μετατραπούν ως ο νότιος πόλος: ω, υ και ι Τρόπιδος.

Ο νότιος ουράνιος πόλος κινείται μέσα στον αστερισμό Τρόπις. Photo Credit: wikipedia.org

 

About the Author:

Leave a Reply

*

thirteen − twelve =