Ιούν 28

Ο Αστερισμός του Κενταύρου

Ο Αστερισμός του Κενταύρου

Ο αστερισμός του Κενταύρου.
Photo Credit: Till Credner, wikipedia

Ο Κένταυρος είναι ένας μεγάλος νότιος αστερισμός, που όμως το μεγαλύτερο μέρος του είναι ορατό στην Ελλάδα τις νύχτες της άνοιξης. Ανάμεσα στα πόδια του βρίσκεται ο αστερισμός Νότιος Σταυρός, ενώ συνορεύει επίσης με τους αστερισμούς της Ύδρας, της Τρόπιδας, του Διαβήτη και του Λύκου.

Οι α' και β' του Κενταύρου, τα φωτεινότερα άστρα του, είναι δύο από τα λαμπρότερα άστρα του ουρανού. Ο α' Κενταύρου, αλλιώς γνωστός ως Rigil Centaurus, είναι τριπλό αστρικό σύστημα, στο οποίο ανήκει ο αστέρας Εγγύτατος. Ο Εγγύτατος είναι ο πλησιέστερος στην Γη αστέρας μετά τον ήλιο. Ο β΄ Κενταύρου είναι ένας διπλός αστέρας, γνωστός με τα ονόματα Αγένα και Χαντάρ. Μαζί, ο α' και β' Κενταύρου είναι δύο καλοί δείκτες για τον Νότιο Σταυρό.

Τα δύο λαμπρά αστέρια α' και β' Κενταύρου. Το αμυδρό κόκκινο αστέρι, στο κέντρο του κόκκινου κύκλου είναι ο Εγγύτατος Κενταύρου.
Photo Credit: Skatebiker at English Wikipedia

Ο Κένταυρος περιέχει πολλά αστρικά "καλούδια", όπως νεφελώματα, σμήνη και γαλαξίες. Το φωτεινότερο και ορατό με γυμνό μάτι σφαιρωτό σμήνος στον ουρανό είναι το ω' Κενταύρου. Περιέχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο αστέρες, ενώ η διάμετρος του υπολογίζεται στα 140 έτη φωτός. Η απόστασή του από τη Γη εκτιμάται στις 16.000 έτη φωτός. Ένας τρόπος να το εντοπίσουμε είναι αν προεκτείνουμε την νοητή γραμμή β'-ε' Κενταύρου, προς την μεριά του ε'. Ο σημαντικότερος γαλαξίας στον Κένταυρο είναι ο NGC 5128. Είναι πιο γνωστός με το όνομα Κένταυρος Α και είναι ένας από τους κοντινότερους στην Γη ραδιογαλαξίες με ενεργό πυρήνα! Είναι ο πέμπτος λαμπρότερος γαλαξίας στον ουρανό.

Ο ραδιογαλαξίας Κένταυρος Α.
Photo Credit: FORS2, ESO

Ο Κένταυρος, όπως απεικονίζεται στον ουρανό, είναι ένα πλάσμα μισό άνθρωπος, μισό άλογο έτοιμο να σκοτώσει ένα λύκο - τον γειτονικό του αστερισμό Λύκο - ως θυσία. Πρόκειται για τον Κένταυρο Χείρωνα, καρπός της παράνομης σχέσης του Κρόνου και της Ωκεανίδας Φιλύρας. Σύμφωνα με την μυθολογία, όταν η σύζυγος του βασιλιά Κρόνου, Ρέα, τους συνέλαβε ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε άλογο και κάλπασε μακριά. Αργότερα, η Φιλύρα γέννησε το Χείρωνα, που ήταν μισός άνθρωπος, μισός άλογο. Ενώ στην πλειοψηφία τους οι Κένταυροι ήταν άγριοι και ασύδοτοι, ο Κένταυρος Χείρωνας είχε ευγενική καταγωγή και ήταν σοφός, θεραπευτής και δάσκαλος των τεχνών.

About the Author:

Leave a Reply

*

five + eighteen =