Μαρ 6

Σελήνη και Κρόνος

Σελήνη και Κρόνος

"Οι πλανήτες Άρης, Δίας και Κρόνος, βρέθηκαν σε κοντινή σύνοδο με τον φυσικό μας δορυφόρο, την Σελήνη, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο 32% της φωτεινότητας της. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα 4 ουράνια σώματα πάνω από την οροσειρά του Ευβοϊκού Ολύμπου. 18 Μαρτίου 2020."
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Πριν την αυγή της Τρίτης, 9 Μαρτίου, στον νοτιοανατολικό ουρανό, η λεπτή ημισέληνος θα βρεθεί κοντά στους λαμπρούς πλανήτες που έχουν μαζευτεί εκεί. Όταν το φεγγάρι θα ανατείλει θα βρίσκεται 8 μοίρες δεξιά από τον Κρόνο, που θα λάμπει με μέγεθος 0,7. Μέχρι περίπου τις 6 π.μ., που ο ουρανός θα έχει αρχίσει να φωτίζεται, ο πολύ πιο λαμπερός Δίας και ο πιο αμυδρός Ερμής θα έχουν ανατείλει, σχηματίζοντας μία ευθεία προς τα κάτω αριστερά - προς τα ανατολικά - του Κρόνου. Δημιουργώντας έτσι, μία όμορφη συνθήκη για φωτογραφία, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ένα όμορφο τοπίο.

Την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, η λεπτή σελήνη θα συνεχίσει να συναντάει τους πρωινούς πλανήτες. Αυτή την φορά, θα βρεθεί πιο ανατολικά, πιο χαμηλά και ανάμεσα στον φωτεινό, μεγέθους -2, Δία και τον Κρόνο. Επειδή η σελήνη θα βρίσκεται 5 μοίρες νότια της εκλειπτικής, θα ανατείλει αφού ο Ερμής θα έχει προλάβει να μπει στο "club". Για όσους βρίσκονται σε πιο νότια γεωγραφικά πλάτη, που ο ήλιος θα είναι αρκετά πιο χαμηλά από τον ορίζοντα και η σελήνη θα βρίσκεται ψηλότερα, θα αποτελέσει μία έξοχη ευκαιρία, για παρατήρηση και φωτογραφία.

Την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, η σελήνη θα ολοκληρώσει την "επίσκεψη" της στους πρωινούς πλανήτες. Αφού ανατείλει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, θα λάμπει 6 μοίρες κάτω από τον Ερμή, που θα έχει μέγεθος 0. Οι πιο λαμπεροί πλανήτες Δίας και Κρόνος θα σχηματίζουν μία ευθεία προς τα πάνω δεξιά του Ερμή.

ΥΓ.: Το Σάββατο, 13 Μαρτίου, θα έχουμε Νέα Σελήνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.21 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

About the Author:

Leave a Reply

*

15 − six =