Δεκ 1

Διάττοντες Αστέρες Δεκεμβρίου 2022

Διάττοντες Αστέρες Δεκεμβρίου 2022

Μία λαμπρή Διδυμίδα, κάτω από τον Σείριο και τον Ωρίωνα στο βουνό Balang της Κίνας. Photo Credit: NASA/Alvin Wu

Η ετήσια βροχή μετεώρων Διδυμίδες θα κορυφωθεί την βραδιά της Τρίτης, 13 Δεκεμβρίου. Οι Διδυμίδες είναι γνωστές ότι είναι παραγωγικές, φτάνοντας υψηλά ποσοστά, 60 με 120 μετέωρα ανά ώρα. Το θέαμα αναμένεται να είναι καλό και την νύχτα πριν αλλά και μετά το μέγιστο.

Πρόκειται για την πιο πλούσια και εντυπωσιακή βροχή μετεώρων του έτους και είναι ενεργή από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Οι παρατηρητές που αγαπούν τις βροχές, σίγουρα θα μείνουν ξάγρυπνοι την βραδιά της κορύφωσης τους, στις 13-14 Δεκεμβρίου, κατά την οποία μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 120 μετέωρα ανά ώρα, με ακτινοβόλο σημείο κοντά στον Κάστορα. Οι Διδυμίδες είναι συχνά φωτεινές και έντονες. Λόγω της αργής ταχύτητας τους - 33,7 χλμ/δευτερόλεπτο - σπάνια παρατηρούνται ιχνογραμμές. Το γονικό τους αντικείμενο είναι ο αστεροειδής 3200 Φαέθων.

Τις ώρες πριν την αυγή της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η κορύφωση της ετήσιας βροχής μετεώρων γνωστής ως Αρκτίδες. Οι Αρκτίδες, είναι ενεργές από τις 13 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Συχνά αγνοούνται λόγω του ότι κορυφώνονται λίγο πριν τα Χριστούγεννα και είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακές από τις Διδυμίδες, οι οποίες κορυφώνονται μία εβδομάδα πριν από αυτές.

Οι ουρανό-παρατηρητές θα δουν κανονικά 5-10 Αρκτίδες ανά ώρα, κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών στην μέγιστη δραστηριότητα. Αυτή η βροχή είναι ορατή στο Βόρειο Ημισφαίριο μόνο, καθώς το ακτινοβόλο σημείο - που εντοπίζεται κοντά στο β της Μικρής Άρκτου - δεν καταφέρνει να είναι ορατό στον ορίζοντα ή το κάνει ταυτόχρονα με την έναρξη του πρωινού λυκόφωτος, όπως φαίνεται από τις νότιες τροπικές περιοχές. Η ταχύτητα τους είναι περίπου 32,6 χλμ/δευτερόλεπτο. Ο γονικός τους κομήτης είναι ο 8P/Tuttle.

Νυχτερινό τοπίο πάνω απο το Ακρωτήρι του Δράστη στους Περουλάδες Κέρκυρας με δύο διάττοντες αστέρες απο τον αστερισμό των Διδύμων να λάμπουν στο στερέωμα μέσα στον αστερισμό της Κασσιώπης. 14/12/2016
Photo Credit: Βασίλης Α. Μεταλληνός (B. Metallinos)

About the Author:

Leave a Reply

*

nineteen − 11 =