Ιούλ 1

Έρχονται Οι Δέλτα Υδροχοΐδες

Έρχονται Οι Δέλτα Υδροχοΐδες

Διάττοντες αστέρες πάνω από το Πετρίλο.
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos

Η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων που ονομάζεται Δέλτα Υδροχοΐδες ξεκινάει από τις 18 Ιουλίου και διαρκεί έως τις 21 Αυγούστου. Οι λιγότερο γνωστές  Δέλτα Υδροχοΐδες αναμένεται να είναι πιο εντυπωσιακές από τις Περσείδες. Οι οποίες δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακές, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της φωτεινής πανσελήνου, στις 12 Αυγούστου.

Οι Δέλτα Υδροχοΐδες κορυφώνονται επίσημα το βράδυ της 29ης Ιουλίου έως την αυγή της 30ης Ιουλίου, και θα είναι ιδιαίτερα ορατές δύο μέρες πριν και δύο μέρες μετά το μέγιστο. Η βροχή κορυφώνεται μία μέρα μετά την νέα σελήνη, κάνοντας έτσι τις συνθήκες ιδανικές για παρατήρηση, αφού ο ουρανός θα είναι ασέληνος. Οι διάττοντες αστέρες θα φαίνεται να ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό του Υδροχόου, ο οποίος βρίσκεται χαμηλά στον Νότιο ορίζοντα. Οι Δέλτα Υδροχοΐδες ευνοούν τους παρατηρητές στα νότια γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου και σε όλο το Νότιο Ημισφαίριο. Από τη σκοτεινή ύπαιθρο, μακριά από τα φώτα της πόλης, αυτή η βροχή κατά το μέγιστο μπορεί να παράγει 20 μετέωρα την ώρα από τα μεσάνυχτα έως την αυγή.

Όπως οι περισσότερες βροχές μετεώρων, έτσι και οι Δέλτα Υδροχοΐδες προκαλούνται όταν η Γη περνάει μέσα από σύννεφα σωματιδίων σε μέγεθος κόκκων άμμου που έχει αφήσει πίσω στην τροχιά του ένας κομήτης. Μέσα από αυτά τα αμέτρητα σωματίδια που έχει αφήσει πίσω του κάποιος κομήτης, ο πλανήτης μας περνά τακτικά κάθε χρόνο. Κάθε σωματίδιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με περισσότερο από 93.000 μίλια ανά ώρα και καίγεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τον κομήτη 96P/Machholz, που ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο το 1986.
Ένα μετέωρο πάνω από το Πετρίλο, Καρδίτσας.
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos

Διαβάστε για τον αστερισμό του Υδροχόου εδώ: Ο Αστερισμός Του Υδροχόου

About the Author:

Leave a Reply

*

twenty − 17 =