Ιούν 4

Η Υπερπανσέληνος Του Ιουνίου

Η Σούπερ Πανσέληνος Του Ιουνίου

Πανσέληνος, Πισσώνας Ευβοίας, 28 Ιανουαρίου 2021.
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου, στις 14.52 ώρα Ελλάδος η σελήνη θα φτάσει στην φάση της Πανσελήνου. Η Πανσέληνος του Ιουνίου, αλλιώς γνωστή ως η Πανσέληνος της Φράουλας, λάμπει πάντα κοντά στα αστέρια του αστερισμού του Τοξότη. Μία πανσέληνος είναι πάντα αντίθετα από τον ήλιο - είναι δηλαδή σε αντίθεση - και κατά συνέπεια φωτίζεται ολικά και ανατέλλει κατά το ηλιοβασίλεμα και δύει με την ανατολή του ηλίου.

Αυτή η πανσέληνος πραγματοποιείται λιγότερο από 12 ώρες από το περίγειο, το σημείο στην τροχιά της σελήνης που βρίσκεται κοντύτερα στην γη. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πανσέληνος θα είναι μία Σούπερ Πανσέληνος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σούπερ-πανσέληνος του 2022, με την δεύτερη να ακολουθεί τον επόμενο μήνα (στις 13 Ιουλίου). Οι Σούπερ Πανσέληνοι είναι συνήθως 16% πιο φωτεινές και 7% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Ο όρος "Σούπερ Πανσέληνος" ή "Υπερπανσέληνος" επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και υιοθετήθηκε, ενώ αναφέρεται σε μία νέα σελήνη ή μία πανσέληνο που βρίσκεται εντός του 90% του περίγειου, δηλαδή της πλησιέστερης προσέγγισης της στην γη.

About the Author:

Leave a Reply

*

17 − two =