Νοέ 21

Η Μεγάλη Σύνοδος Του Δία και Του Κρόνου

Η Μεγάλη Σύνοδος Του Δία και Του Κρόνου

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Λίγο πριν το τέλος αυτής της απρόβλεπτης χρονιάς, ο νυχτερινός ουρανός του Δεκεμβρίου έρχεται να μας εκπλήξει προσφέροντας μας μία εντυπωσιακή σύνοδο δύο τιτάνων του Ηλιακού μας Συστήματος. Ήδη ο Δίας και ο Κρόνος έρχονται κοντά, καθώς πλησιάζουν την 21η Δεκεμβρίου 2020, την ημερομηνία της μεγάλης τους συνάντησης. Μίας συνάντησης που λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε 20 χρόνια. Η μεγάλη αυτή σύνοδος, τυγχάνει να πέφτει πάνω στο χειμερινό ηλιοστάσιο!

Η τελευταία φορά που είχαν ξανασυναντηθεί ήταν το 2000. Η φετινή όμως συνάντηση τους είναι ξεχωριστή καθώς είναι η στενότερη σύνοδος τους από το 1623! Την ημέρα της συνόδου τους θα απέχουν μόλις 0,1 μοίρα - δηλαδή περίπου το 1/5 της διαμέτρου της Πανσελήνου! Η επόμενη φορά που θα είναι τόσο κοντά σε σύνοδο ξανά αυτοί οι δύο πλανήτες θα είναι τον Μάρτιο του 2080.

Μπορείτε να τους βλέπετε και τώρα στον ουρανό, και καθώς θα πλησιάζουμε προς το χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί! Μέχρι τον Δεκέμβριο θα βρίσκονται στον δυτικό ουρανό αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Τώρα οι δύο γίγαντες απέχουν περίπου 3 μοίρες. Μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ο Δίας θα έχει κινηθεί 6 μοίρες και ο Κρόνος 3 μοίρες στον ουράνιο θόλο, καλύπτοντας και τις 3 μοίρες στην μεταξύ τους φαινομενική απόσταση στον ουρανό.

About the Author:

Leave a Reply

*

seven − one =