Ιούν 29

Πως Να Δείτε Τον Γαλαξία Μας

Πως Να Δείτε Τον Γαλαξία Μας

"Φως στο Σύμπαν.
8/8/2013, Είμαι στη κορυφή από το Τσμί στα 1911 μέτρα. Ο ουρανός είναι μαγικός και υπέροχος. Τα αστέρια λάμνουν όπως ποτέ ξανά. Έχω μαζί μου την πρώτη μου dslr, την nikon D5100 με ένα φακό Samyang 14mm. απλό εξοπλισμό.
Όλα όμως είναι τόσο απλά. Βγάζω δύο οριζόντια κάδρα που έφτιαξαν αυτό εδώ το κάθετο κάδρο. Στο πρώτο κάδρο κάθομαι μαζί με ένα κινητό και φωτίζω τον ουρανό. Το φως είναι αρκετά απαλό αλλά αρκετό για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.
Τότε άρχισε να ριζώνει η μαγεία για τα αστέρια μέσα μου."
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

O Γαλαξίας μας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, δεν είναι φωτεινός και δεν είναι πάντα σε καλή θέση για να φαίνεται. Έτσι για να δείτε το Γαλαξία μας από τη Γη στο μεγαλείο του θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον οι ακόλουθες απαιτήσεις: 

  • Σκοτεινός, καθαρός νυχτερινός και ασέληνος ουρανός είναι οι λέξεις κλειδιά.
  • Όχι φώτα πόλεων, όχι προβολείς, βασικά όσο μπορείτε πιο μακριά από οποιαδήποτε πηγή φωτορύπανσης. Θα χρειαστεί να πάτε μακριά από την πόλη, στην ύπαιθρο. 
  • Δεν χρειάζονται τηλεσκόπια, ή κιάλια.
  • Καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ένας ομιχλώδης ουρανός δεν θα μπλοκάρει εντελώς την θέα, ούτε η υγρασία. Δεν θα είναι τόσο έντονος βέβαια, αλλά θα είναι ορατός.
  • Δώστε χρόνο στα μάτια σας τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Τα μάτια σας θα γίνουν πιο ευαίσθητα στο χαμηλό επίπεδο φωτός.
  • Χρόνο για την παρατήρηση τα βράδια στα τέλη του καλοκαιριού ή του χειμώνα.
 
Ζούμε στο Γαλαξία μας, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που στρέφουμε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό κοιτάμε τον Γαλαξία μας. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε τον σπειροειδή βραχίονα πιο κοντά στο γαλαξιακό κέντρο κατά το ένα μέρος του έτους και κατά το άλλο βλέπουμε το κοντινό άκρο του σπειροειδή βραχίονα πιο μακριά από το γαλαξιακό κέντρο. Λόγω νεφελωμάτων και νεφών σκόνης, δεν μπορούμε να δούμε το κέντρο του Γαλαξία μας (στο ορατό φως). 
Το καλοκαίρι o Γαλαξίας μας φαίνεται πιο φωτεινός. Πιο εμφανή θα πρέπει να είναι η Μεγάλη Ρωγμή σε καλό σκοτεινό ουρανό. Αυτή η σκοτεινή λωρίδα του Γαλαξία μας μεταξύ των αστερισμών Κύκνος και Ασπίς είναι μια σειρά από πυκνά διαστρικά νέφη που εμποδίζουν τη θέα των πιο μακρινών άστρων. Σε μεγαλύτερα μήκη κύματος στο υπέρυθρο, το φως περνά μέσα από αυτά τα σύννεφα πιο εύκολα και έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη συνολική μορφή του γαλαξία μας, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά νέφη που δημιουργούν μια σκοτεινή λωρίδα κοντά στο μέσον του Γαλαξία μας. Ο Γαλαξίας το καλοκαίρι φαίνεται φωτεινότερος.
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece 
Instagram Page: @night.sky.greece

About the Author:

Leave a Reply

*

1 + sixteen =