Απρ 15

Σελήνη και Λαμπαδίας

Σελήνη και Λαμπαδίας

Ο Aldebaran και το αστρικό σμήνος των Υάδων, στον αστερισμό του Ταύρου.
Photo Credit: Greg Parker, EPOD 23-04-2015

Χαμηλά στον δυτικό ουρανό μετά το σούρουπο της Πέμπτης, 15 Απριλίου, η πολύ λεπτή ημισέληνος θα λάμπει πολύ κοντά και στα δεξιά του λαμπρού πορτοκαλί αστέρα Aldebaran, ή αλλιώς γνωστό εδώ στην Ελλάδα ως Λαμπαδία. Ο Λαμπαδίας σηματοδοτεί το νότιο μάτι του Ταύρου. Αν χρησιμοποιήσετε κιάλια θα έχετε μία εντυπωσιακή θέα από τα πιο αμυδρά αστέρια σε σχηματισμό V, του αστρικού σμήνους των Υάδων. Ο Αλντεμπαράν, όπως ονομάζεται διεθνώς (Aldebaran), εντοπίζεται ανάμεσα στις Υάδες, αν και ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς. Οι Υάδες επεκτείνονται προς τα κάτω και δεξιά του Αλντεμπαράν. Το βόρειο μάτι του Ταύρου είναι ο ε' Ταύρου, γνωστός ως Ain, και θα βρίσκεται ανάμεσα στον Λαμπαδία και την Σελήνη.

Ένας άλλος τρόπος να βρείτε τον Λαμπαδία είναι από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Τα τρία άστρα της Ζώνης του Ωρίωνα λειτουργούν ως δείκτες για τον υπεργίγαντα Λαμπαδία, αν επεκτείνουμε μία νοητή γραμμή προς τα βόρεια. Είναι ο 14ος αστέρας σε λαμπρότητα στον ουρανό και βρίσκεται 65 έτη φωτός από την Γη.

Η Σελήνη σε κοντινή σύνοδο και σε τριγωνικό σχηματισμό με την Αφροδίτη και τον αστέρα Aldebaran (Λαμπαδία), ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου. O Aldebaran, είναι ένας διπλός μεταβλητός αστέρας με φαινόμενο μέγεθος 0,85.
Πισσώνας Ευβοίας, 17 Ιουλίου 2020, ώρα 05:05.
Photo Credit: Dimitris Malliaris

 

About the Author:

Leave a Reply

*

10 − 2 =