Ιαν 7

Σελήνη και Σμήνος Της Κυψέλης

Σελήνη και Σμήνος Της Κυψέλης

Το αστρικό σμήνος της Κυψέλης, ή αλλιώς γνωστό ως Μ44, βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακρυά στον αστερισμό του Καρκίνου.
Photo Credit & Copyright: Bob Franke

 

Το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, καθώς η λαμπρή Σελήνη θα ανατέλλει στο βορειοανατολικό νυχτερινό ουρανό θα βρίσκεται πολύ κοντά από τα αριστερά του μεγάλου ανοιχτού αστρικού σμήνους της Κυψέλης. Βρίσκεται σε απόσταση 577 έτη φωτός στον αστερισμό του Καρκίνου. Είναι αλλιώς γνωστό και ως Φάτνη ή Messier 44 (M44) και θα είναι καλύτερα ορατό μέσα από κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, αν και το φως από το φεγγάρι θα "σβήσει" τα πιο αδύναμα αστέρια του σμήνους.

Πριν την αυγή της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου, στον δυτικό ουρανό το λαμπερό φεγγάρι θα βρίσκεται κοντά στο φωτεινό, λευκό αστέρι Βασιλίσκος, που σηματοδοτεί την καρδιά του Λέοντα. Η σελήνη θα απέχει περίπου το πλάτος των τριών δαχτύλων σας προς τα πάνω δεξιά του Βασιλίσκου. Ο Βασιλίσκος, γνωστός και ως Regulus, είναι ο α Λέοντος και ένας από τους πιο φωτεινούς αστέρες στο Βόρειο Ημισφαίριο. Βρίσκεται πολύ κοντά στην εκλειπτική (απέχει λιγότερο από μία μοίρα) και αποκρύπτεται συχνά από την σελήνη και από πλανήτες.

 

Ο Βασιλίσκος είναι ο α Λέοντος και σηματοδοτεί την Καρδιά του Λέοντα.
Photo Credit: Wikisky

About the Author:

Leave a Reply

*

sixteen − 7 =