Νοέ 13

Σελήνη και Ουρανός

Σελήνη και Ουρανός

Ο πλανήτης Ουρανός
Photo Credit: Hubble Space Telescope, NASA, Space Telescope Science Institute

Στον ανατολικό ουρανό μετά το σούρουπο το βράδυ της Τετάρτης, 17 Νοεμβρίου, το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι θα λάμπει 2.6 μοίρες χαμηλά και αριστερά του μεγέθους 5.7 πλανήτη Ουρανού. Μέχρι την αυγή το πρωί της Πέμπτης, η τροχιά της σελήνης θα την έχει απομακρύνει από τον πλανήτη στον δυτικό ουρανό, και θα βρίσκεται πάνω και αριστερά του Ουρανού.

Πιο συγκεκριμένα, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας, στις 17 Νοεμβρίου, ο πλανήτης Ουρανός θα είναι ορατός από τις 18.18 έως τις 04.13 τα ξημερώματα. Θα ανατείλει στις 18.18, 20 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Θα φτάσει το μέγιστο ύψος του στον ουρανό στις 23.15, 67 μοίρες πάνω από τον νότιο ορίζοντα. Ενώ, θα δύσει στις 04.13, 21 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Θα μπορείτε να παρατηρήσετε τον Ουρανό και μέσα από κιάλια κοντά στα αστέρια των αστερισμών του Κριού και του Κήτους. Βέβαια καλύτερα θα είναι να περιμένετε μερικά βράδια να απομακρυνθεί το φεγγάρι - και το φως του - για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στην παρατήρηση του πλανήτη.

ΥΓ.: Ο αστερισμός του Κήτους είναι ένας μεγάλος και επιμήκης αστερισμός που είναι όμως αμυδρός. Το Κήτος "κολυμπάει" στον ουρανό όχι πολύ μακριά από τον αστερισμό της Ανδρομέδας, ενώ συνορεύει με τον Υδροχόο, τον Κριό και τον Ηριδανό. Ο αστερισμός του Κριού είναι μικρός και εντοπίζεται δύσκολα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον εντοπίσετε είναι αν ακολουθήσετε μία γραμμή από το διάσημο σμήνος των Πλειάδων προς το Τετράγωνο του Πήγασου. Ο Κριός βρίσκεται περίπου στην μέση αυτής της νοητής γραμμής.

Διαβάστε για διάφορους αστερισμούς:

Ανδρομέδα: Η Αλυσοδεμένη

Κασσιόπη: Η Ματαιόδοξη Βασίλισσα

Περσέας: Ο Ήρωας

About the Author:

Leave a Reply

*

fifteen + five =