Ιαν 24

Νέα Σελήνη και Ερμής

Νέα Σελήνη και Ερμής

Διάγραμμα των φάσεων της Σελήνης. Φάσεις της Σελήνης: Νέα Σελήνη, Αύξων Μηνίσκος, Πρώτο τέταρτο, Αύξων Αμφίκυρτος, Πανσέληνος, Φθίνων Αμφίκυρτος, Τελευταίο τέταρτο, Φθίνων Μηνίσκος.

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου στις 11.42 μ.μ. έχουμε Νέα Σελήνη. Κατά την διάρκεια της νέας φάσης της η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο. Το φεγγάρι βρίσκεται στην ίδια περιοχή του ουρανού με τον ήλιο και δεδομένου ότι το φως του ήλιου μπορεί να φτάσει μόνο στην πλευρά της σελήνης που "βλέπει" μακρυά από την Γη, ο φυσικός μας δορυφόρος αποκρύπτεται για περίπου μία μέρα.

Πολύ χαμηλά στον Δυτικό-Νοτιοδυτικό ουρανό, ακριβώς μετά το ηλιοβασίλεμα του Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου, το σχεδόν αόρατο φεγγάρι (περίπου 1% ) θα βρίσκεται περίπου 2 μοίρες - το πλάτος δύο δαχτύλων - στα αριστερά του πλανήτη Ερμή. Η καλύτερη ώρα για να το παρατηρήσετε είναι ανάμεσα 5.30 και 5.45 μ.μ., δηλαδή αμέσως μετά το τοπικό ηλιοβασίλεμα. Βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος έχει δύσει εντελώς προτού παρατηρήσετε τον ουρανό με κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα.
Photo Credit: NASA/JHU Applied Physics Lab/Carnegie Inst. Washington

About the Author:

Leave a Reply

*

13 + 20 =