Ιούλ 14

Σελήνη και Λαμπεροί Πλανήτες

Σελήνη και Λαμπεροί Πλανήτες

Ο πλανήτης Κρόνος
Photo Credit: Dimitris Kanellos

Η Σελήνη θα συνεχίσει το μηνιαίο της ταξίδι περνώντας δίπλα από φωτεινούς πλανήτες, ξεκινώντας το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου. Γύρω στις 11 με 11.30 μ.μ. τοπική ώρα στα νοτιοανατολικά, το φωτεινό φεγγάρι θα λάμπει 6 μοίρες πιο χαμηλά από τον κιτρινωπό πλανήτη Κρόνο. Αυτό είναι αρκετά κοντά για να είναι στο ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια. Πριν την ανατολή του ηλίου, η σελήνη και ο Κρόνος θα έχουν κινηθεί προς τον πιο φωτεινό νοτιοδυτικό ουρανό, με τον Κρόνο να βρίσκεται πιο χαμηλά στα δεξιά της σελήνης.

Ο πλανήτης Δίας με τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του Γανυμήδης, Ευρώπη, Καλλιστώ και Ιώ.
Photo Credit: Dimitris Kanellos

Από τα μέσα του Ιουλίου και έπειτα, ο λαμπρός πλανήτης Δίας θα ανατέλλει από τον ανατολικό ορίζοντα κοντά στα μεσάνυχτα. Ο φωτεινός πλανήτης θα ανατέλλει περίπου 4 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ, επιτρέποντας ακόμα και στους πιο καινούριους παρατηρητές να τον δουν τις επόμενες εβδομάδες. Κιάλια θα προβάλλουν τους 4 δορυφόρους του, που θα βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του πλανήτη. Ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα αναδείξουν καλύτερα τους δορυφόρους, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο όταν και ο ίδιος τους παρατήρησε στον ουρανό με το τηλεσκόπιό του το 1610. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία, θα είναι ορατή να "διασχίζει" τον πλανήτη κάθε δεύτερη ή τρίτη νύχτα. Όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλα τηλεσκόπια θα είναι σε θέση να "πιάσουν" την μικρή, στρογγυλή, μαύρη σκιά ενός ή και παραπάνω δορυφόρων να "διασχίζουν" τον δίσκο του πλανήτη.

Μόλις η σελήνη ανατείλει στον ανατολικό ορίζοντα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 19 Ιουλίου, θα βρίσκεται 3 μοίρες κάτω από τον λαμπερό Δία. Θα μοιράζονται το ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια. Μέχρι ο ουρανός να "ξυπνήσει" από την επικείμενη ανατολή του ηλίου, θα βρίσκονται 50 με 53 μοίρες ψηλά στον νότιο ουρανό.

 

About the Author:

Leave a Reply

*

two × two =