Μαρ 15

Σελήνη και Ουρανός

Σελήνη και Ουρανός

Ο πλανήτης Ουρανός
Photo Credit: Hubble Space Telescope, NASA, Space Telescope Science Institute

Στον δυτικό βραδινό ουρανό την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η λεπτή ημισέληνος θα βρίσκεται 3,5 μοίρες χαμηλά και αριστερά του πλανήτη Ουρανού. Το πλανητικό ζεύγος θα είναι ορατό στο ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια. Ο Ουρανός λάμπει με μέγεθος 5,8 και είναι αρκετά αμυδρός, αλλά επειδή η σελήνη θα φωτίζεται σε ποσοστό 12%, δεν θα είναι αρκετά λαμπερή και έτσι θα αξίζει η προσπάθεια να εντοπίσετε τον πλανήτη.

Εναλλακτικά, ψάξτε για τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στο φεγγάρι εκείνο το βράδυ. Ο α' Κήτους, ή αλλιώς γνωστός ως Menkar, θα βρίσκεται πάνω αριστερά της Σελήνης, ενώ ο α' και β' Κριού, αλλιώς Hamal και Sheratan αντίστοιχα, θα βρίσκονται πάνω δεξιά της Σελήνης. Χρησιμοποιήστε αυτά τα αστέρια για να εντοπίσετε τον Ουρανό.

ΥΓ.: Ο αστερισμός του Κήτους είναι ένας μεγάλος και επιμήκης αστερισμός που είναι όμως αμυδρός. Το Κήτος "κολυμπάει" στον ουρανό όχι πολύ μακριά από τον αστερισμό της Ανδρομέδας, ενώ συνορεύει με τον Υδροχόο, τον Κριό και τον Ηριδανό. Ο αστερισμός του Κριού είναι μικρός και εντοπίζεται δύσκολα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον εντοπίσετε είναι αν ακολουθήσετε μία γραμμή από το διάσημο σμήνος των Πλειάδων προς το Τετράγωνο του Πήγασου. Ο Κριός βρίσκεται περίπου στην μέση αυτής της νοητής γραμμής.

Διαβάστε για διάφορους αστερισμούς:

Ο Αστερισμός Του Υδροχόου

Ανδρομέδα: Η Αλυσοδεμένη

Κασσιόπη: Η Ματαιόδοξη Βασίλισσα

Περσέας: Ο Ήρωας

Κύκνος: Ο Μεγαλοπρεπής Βόρειος Σταυρός

Σκορπιός: Το Φονικό Κεντρί

About the Author:

Leave a Reply

*

5 + twelve =