Μαρ 3

Σελήνη και Messier 35

Σελήνη και Messier 35

Το Messier 35, γνωστό και ως NGC 2168, είναι ένα ανοικτό αστρικό σμήνος σε απόσταση περίπου 2.800 ετών φωτός στον αστερισμό των Διδύμων.
Photo Credit: Atlas/2MASS/University of Massachusetts/Infrared Processing and Analysis Center/California Institute of Technology/NASA

Το βράδυ της Τρίτης, 3 Μαρτίου, στον δυτικό ουρανό η σελήνη θα βρεθεί κοντά στον αστερισμό των Διδύμων και πιο συγκεκριμένα στα "πόδια" αυτών, κοντά στο ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ35. Η πιο στενή προσέγγιση θα γίνει πριν την αυγή της Τετάρτης, όπου το φεγγάρι θα βρίσκεται 1,75 μοίρες κάτω από το σμήνος. Μέχρι εκείνη την ώρα όμως η σελήνη θα έχει δύσει για εμάς εδώ στην Ελλάδα (ανατέλλει περίπου στις 11.45  και δύει γύρω στη 1.30).

Μετά το σούρουπο, της Παρασκευής, 6 Μαρτίου, στον νοτιοανατολικό ουρανό η σελήνη θα βρίσκεται 1,75 μοίρες κάτω αριστερά από το μεγάλο, ανοιχτό αστρικό σμήνος της Κυψέλης, στον αστερισμό του Καρκίνου. Για να δείτε τα αστέρια του σμήνους μέσα από κιάλια βγάλτε από το οπτικό σας πεδίο την σελήνη. Με το πέρασμα της ώρα, η σελήνη θα μετακινηθεί πιο μακρυά από το σμήνος προς τα πάνω αριστερά του.

Το αστρικό σμήνος της Κυψέλης, ή αλλιώς γνωστό ως Μ44, βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακρυά στον αστερισμό του Καρκίνου.
Photo Credit & Copyright: Bob Franke

About the Author:

Leave a Reply

*

2 × one =