Ιούλ 3

Η Σελήνη και ο Βασιλίσκος και Ο Κρόνος σε Αντίθεση

Η Σελήνη και ο Βασιλίσκος και Ο Κρόνος σε Αντίθεση

Ο Αστερισμός του Λέοντα.
Photo Credit: Akira Fujii/David Malin Images

 

Την Παρασκευή, 5 Ιουλίου, ψάξτε την πολύ λεπτή ημισέληνο μισή με μία ώρα μετά το τοπικό ηλιοβασίλεμα στα νοτιοδυτικά. Έπειτα ψάξτε στον ουρανό αριστερά της για να δείτε το λαμπρό αστέρι Βασιλίσκο, τον κύριο αστέρα στον αστερισμό του Λέοντα. Χρησιμοποιείστε κιάλια για καλύτερη παρατήρηση, μιας που το φως από το ηλιοβασίλεμα θα εμποδίζει την λάμψη από το ζεύγος.

Μην χάσετε, την Τρίτη 9 Ιουλίου, τον Κρόνο ο οποίος θα βρίσκεται σε αντίθεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα είναι στα καλύτερα του, ιδιαίτερα φωτεινός, αφού θα βρίσκεται ακριβώς αντίθετα από τον ήλιο - για κάποιον που παρατηρεί από την γη. Ο Κρόνος θα βρίσκεται επίσης στο πιο κοντινό του σημείο στην γη για το 2019. Οπότε είναι η ιδανική ευκαιρία για παρατήρηση του πλανήτη και φωτογραφίες.

Ο πλανήτης ανατέλλει στα ανατολικά όταν πέφτει ο ήλιος και δύει στα δυτικά στην ανατολή του ηλίου. Ο πλανήτης θα λάμπει στον όμορφο αστερισμό του Τοξότη, χαμηλά νοτιοανατολικά κοντά στα μεσάνυχτα. Στις 15 Ιουλίου, θα έχουμε μία σύνοδο του πλανήτη με την Σελήνη που τότε θα είναι σχεδόν ολόγιομη. Θα απέχουν σχεδόν μισή μοίρα, δηλαδή λιγότερο από το εύρος του σεληνιακού δίσκου. Φυσικά, ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και κιάλια θα κάνουν το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό, καθώς θα αποκαλύπτουν τους δακτυλίους του φωτεινού Κρόνου.

Ο Κρόνος.
Photo Credit: NASA

About the Author:

Leave a Reply

*

8 − four =