Πρωινό Ζωδιακό Φως

Πρωινό Ζωδιακό Φως

Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, Artemis Space Research Observatory
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη κάθε χρόνο, η εκλειπτική εκτείνεται σχεδόν κάθετα προς τα πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα πριν από την αυγή.
Για περίπου μισή ώρα πριν από την αυγή, σε περιόδους χωρίς φεγγάρι, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κάθε χρόνο, οι παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία αιθέρια λάμψη που ονομάζεται ζωδιακό φως στον ανατολικό ουρανό. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται όταν η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται από τα δισεκατομμύρια σωματίδια σκόνης που είναι διάσπαρτα στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος και τα οποία έχουν απομείνει μετά το σχηματισμό των πλανητών περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Στη σκοτεινή ύπαιθρο μακριά από τα φώτα των πόλεων, αναζητήστε μια λάμψη σε σχήμα πυραμίδας - πιο αμυδρή από τον Γαλαξία - να υψώνεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Κατά την διάρκεια μίας περιόδου δύο εβδομάδων που ξεκινά λίγες μέρες πριν από την Νέα Σελήνη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή από τις 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Πανσέληνο του Οκτωβρίου, κοιτάξτε πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα γι' αυτήν την αιθέρια λάμψη σε σχήμα τριγωνικής στήλης, η οποία θα υψώνεται από τον ορίζοντα και θα έχει σαν επίκεντρο την εκλειπτική. Θα είναι φωτεινότερο κάτω από το δίδυμο αστέρων Κάστορας και Πολυδεύκης. Μην μπερδέψετε το ζωδιακό φως με τον Γαλαξία, ο οποίος φαίνεται πιο δίπλα στον νοτιοανατολικό ουρανό.
ΥΓ.: Η Νέα Σελήνη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 12.54 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography