Ιαν 1

Πρωτοχρονιάτικη Υπερπανσέληνος

Πρωτοχρονιάτικη Υπερπανσέληνος

Η τελευταία πανσέληνος του 2017, η οποία αποτελούσε και αυτή μία Υπερπανσέληνο. Photo Credit: Constantine Emmanouilidi

Ο ουρανός υποδέχεται την νέα χρονιά με ιδιαίτερο στυλ φέτος, καθώς ένα φεγγάρι με σούπερ μέγεθος θα στολίσει την βραδιά της Πρωτοχρονιάς. Επισήμως, η σελήνη θα ολοκληρωθεί την 2η Ιανουαρίου 2018, στις 04:24 π.μ. ώρα Ελλάδος. Αυτό, μόνο τέσσερις ώρες αφότου φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της με τη Γη, το ονομαζόμενο περίγειο. Σε απόσταση μόλις 221.559 μιλίων (356.565 χιλιόμετρα), αυτή η πανσέληνο θα θεωρηθεί υπερπανσέληνος ή αλλιώς supermoon - όταν ο σεληνιακός δίσκος είναι μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ότι συνήθως στον νυχτερινό ουρανό.

Μερικά βασικά γεγονότα σχετικά με την Σούπερ Σελήνη:

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας τι είναι η σούπερ σελήνη και γιατί συμβαίνει. Το φεγγάρι είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά η πορεία του δεν είναι στατική. Στην πραγματικότητα, η ελλειπτική τροχιά του βλέπει την απόστασή της να ποικίλλει από 225.623 μίλια (363.104 χιλιόμετρα) στο "περίγειο" σε 252.088 μίλια (405.696 χιλιόμετρα) σε αυτό που λέμε "απόγειο". Σούπερ Σελήνη έχουμε όταν το φεγγάρι φτάνει το πλησιέστερο προς εμάς σημείο ενώ ταυτόχρονα είναι επίσης γεμάτο, έχουμε δηλαδή και Πανσέληνο.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει στις φωτογραφίες, το φεγγάρι εμφανίζεται λίγο πιο φωτεινό και μεγαλύτερο στον ορίζοντα του νυχτερινού ουρανού, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι αυτό είναι - σε μεγάλο βαθμό - μόνο μία ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, το φεγγάρι φαίνεται πολύ μεγαλύτερο στον ορίζοντα, διότι έχουμε δέντρα, κτίρια και αντικείμενα με τα οποία το συγκρίνουμε. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται ψηλότερα στον ουρανό, δεν έχουμε να το συγκρίνουμε με τίποτα, παρά με τον ουρανό και μερικά πολύ μακρινά αστέρια. Έτσι, φαίνεται λίγο μικρότερο.

Σχετικά με το περίγειο λέγεται ότι η Σούπερ Σελήνη μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, επειδή η βαρυτική έλξη του φεγγαριού είναι πιο ισχυρή. Αυτό στην πραγματικότητα είναι μια παρανόηση. Ενώ η βαρυτική έλξη του φεγγαριού είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο, δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο από αποδεικτικά στοιχεία που να έχουν ανακαλυφθεί για να συνδέσουν την σούπερ σελήνη με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις πλημμύρες. Και πάλι, η έλξη στους ωκεανούς αυξάνεται ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να είναι ασήμαντη. Ίσως μερικά εκατοστά το μέγιστο.

Το όνομα "Σούπερ Σελήνη" στην πραγματικότητα εφευρέθηκε από έναν αστρολόγο περίπου 35 χρόνια πριν με το όνομα Richard Nolle. Πριν από αυτό, οι αστρονόμοι - τα παιδιά της επιστήμης - ονόμαζαν την σούπερ σελήνη την "Πανσέληνο του Περιγείου".

Βγείτε από το σπίτι για λίγη ώρα με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και την Σελήνη, δεδομένου ότι θα είναι ιδιαίτερα όμορφη απόψε. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό θα είναι περίπου το ηλιοβασίλεμα (λόγω της θέσης της στον ορίζοντα).

About the Author:

Leave a Reply

*

1 × 3 =