Νοέ 2

Διάττοντες Αστέρες Νοεμβρίου 2021

Διάττοντες Αστέρες Νοεμβρίου 2021

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Βόρειες Ταυρίδες

Η ετήσια βροχή μετεώρων Βόρειες Ταυρίδες εμφανίζονται από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και κορυφώνονται την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τα τοπικά μεσάνυχτα μέσα από τον ομώνυμο αστερισμό του Ταύρου.

Αυτοί οι διάττοντες αστέρες έχουν κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και κινούνται λίγο πιο αργά κατά μήκος του ουρανού από το μέσο όρο μετεώρων. Κατά την κορύφωση και για όλη την διάρκεια της εβδομάδας περίπου 5 με 6 μετέωρα ανά ώρα θα μπορούσαν να είναι ορατά από σκοτεινό ουρανό. Το υπεύθυνο σώμα που προκαλεί την βροχή μετεώρων είναι ο κομήτης 2P/Encke. Οι Ταυρίδες κινούνται αργά και είναι λαμπρές.

Λεοντίδες

Η διάσημη βροχή διαττόντων αστέρων της οικογένειας των Λεοντίδων εμφανίζεται από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και κορυφώνεται την βραδιά μεταξύ 17-18 Νοεμβρίου. Κατά το μέγιστο, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, αναμένονται περίπου 15 μετέωρα την ώρα σε σκοτεινό ουρανό. Δυστυχώς το φως της Πανσελήνου θα μειώσει κατά πολύ την απόδοση του θεάματος.

Το πόσα μετέωρα θα δείτε εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πότε θα παρακολουθήσετε την βροχή, από την καθαρότητα καθώς και το σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού.  Αυτή η βροχή έχει γίνει γνωστή για το ότι παράγει καταιγίδες μετεώρων, αλλά δεν αναμένεται καταιγίδα Λεοντίδων για φέτος. Οι Λεοντίδες είναι συνήθως μία μέτρια βροχή, με τα συνήθη ποσοστά, περίπου 10 με 15 μετέωρα ανά ώρα κατά τις ώρες κορύφωσης, στο σκοτάδι πριν την αυγή.

Όπως με τις περισσότερες βροχές μετεώρων, η καλύτερη στιγμή για να παρακολουθήσετε τις Λεοντίδες είναι συνήθως τις ώρες ανάμεσα στα μεσάνυχτα και την αυγή. Η αναμενόμενη βραδιά κορύφωσης είναι 17 με 18 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης είναι η καλύτερη στιγμή για να τις παρακολουθήσετε. Επίσης, και οι πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου μπορεί να αξίζουν μια ματιά.

Οι Λεοντίδες είναι περισσότερο γνωστές για την παραγωγή μεγάλων καταιγίδων από μετέωρα κατά τα έτη 1833, 1866, 1966, και 2001. Αυτά τα ξεσπάσματα δραστηριότητας μετεώρων φαίνονται καλύτερα όταν το γονικό αντικείμενο, ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle, είναι κοντά στο περιήλιο (πλησιέστερη προσέγγιση στον ήλιο). Ωστόσο, αυτό που απολαμβάνουμε είναι τα συντρίμμια από περάσματα του κομήτη. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η γη δεν θα συναντήσει πυκνά νέφη από υπολείμματα του κομήτη μέχρι το 2099. Συνεπώς, όταν ο κομήτης επιστρέψει το 2031 και το 2064, δεν θα υπάρξουν καταιγίδες μετεώρων, αλλά ίσως έχουμε αρκετά καλή δραστηριότητα των Λεοντίδων, με ποσοστά άνω των 100 μετεώρων ανά ώρα.

Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε για τώρα, μέχρι και το έτος 2030, είναι η κορύφωση της βροχής να φτάσει περίπου τα 15 μετέωρα ανά ώρα και ίσως κάποια περιστασιακά αδύναμα ξεσπάσματα. Όπως με όλες τις βροχές διαττόντων αστέρων, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κιάλια ή τηλεσκόπια, απλά βεβαιωθείτε ότι θα ντυθείτε ζεστά και θα καθίσετε αναπαυτικά σε μία τοποθεσία με καθαρή θέα προς τον νυχτερινό ουρανό και μακριά από φωτορύπανση. Δυστυχώς, το έντονο φως της πανσελήνου φέτος θα δυσκολέψει πολύ την παρατήρηση.

Διαβάστε εδώ για την ιστορική χρονιά των Λεοντίδων: Οι Διάττοντες Αστέρες του 1833

Ξυλογραφία, του Adolf Vollmy, που απεικονίζει την «Καταιγίδα των Λεοντιδών» του 1833
Ξυλογραφία, του Adolf Vollmy, που απεικονίζει την «Καταιγίδα των Λεοντιδών» του 1833

About the Author:

Leave a Reply

*

19 + two =