Ιαν 14

Οδηγός Παρατήρησης Του Κομήτη C/2022 E3 (ZTF)

Οδηγός Παρατήρησης Του Κομήτη C/2022 E3 (ZTF)

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε από αστρονόμους χρησιμοποιώντας ερευνητική κάμερα ευρέως πεδίου στην Εγκατάσταση του Zwicky (Zwicky Transient Facility-ZTF) στο Ινστιτούτο της Καλιφόρνια στις αρχές Μαρτίου 2022.
Photo Credit & Copyright: Dan Bartlett

Στις 12 Ιανουαρίου 2023 ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) πραγματοποίησε το περιήλιο του, βρέθηκε δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση του από τον ήλιο στα 166 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ενώ θα φτάσει στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη την 1η Φεβρουαρίου 2023, στην απόσταση των 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Δείτε εδώ την live παρατήρηση του κατά το περιήλιο από το Virtual Telescope Project: https://www.youtube.com/watch?v=rZeQwhSJdrM

Επί του παρόντος, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας, ο κομήτης είναι ορατός στον πρωινό ουρανό. Ανατέλλει στις 23.48 και φτάνει στο ύψος των 65 μοιρών στον ανατολικό ουρανό πριν σβήσει στο φως της αυγής. Βρίσκεται στον αστερισμό του Βοώτη, έχοντας μέγεθος 7.44.

Σύμφωνα με την NASA οι παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τον κομήτη σε σκοτεινούς ουρανούς όταν υπάρχει λιγότερο σεληνόφως, όπως όταν θα έχουμε νέα σελήνη στις 21 Ιανουαρίου. Εκείνη την νύχτα, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας, ο κομήτης θα ανατείλει στις 20.36 περίπου και θα φτάσει στο ύψος των 69 μοιρών πάνω από τον βορειοανατολικό ορίζοντα πριν σβήσει στο φως της αυγής.

Ο κομήτης αναμένεται να γίνει φωτεινότερος από το μέγεθος 6 και κατά συνέπεια ορατός με γυμνό μάτι από μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό. Στις 26 Ιανουαρίου 2023, ο κομήτης θα είναι ορατός όλη την νύχτα στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, δηλαδή θα είναι αειφανής (περιμετρικός του βόρειου πόλου). Κατά το σούρουπο, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας, θα είναι ορατός γύρω στις 18.45, 13 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα. Θα φτάσει το μέγιστο ύψος του στον ουρανό λίγο πριν την αυγή στις 62 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα, καθώς θα χάνεται στο πρωινό λυκόφως στις 06.27.

Κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη - την 1η Φεβρουαρίου 2023 - θα βρίσκεται κοντά στον βόρειο ουράνιο πόλο και θα βρίσκεται εντός του αστερισμού Καμηλοπάρδαλης. Από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας, θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό στις 22.52, 52 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα. Κατά το σούρουπο, θα είναι ορατός από τις 18.51, 43 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα. Ενώ, θα χαθεί στο λυκαυγές γύρω στις 06.23, 31 μοίρες πάνω από τον Βόρειο ορίζοντα.

Στις 10-11 Φεβρουαρίου ο κομήτης θα περάσει 1,5 μοίρα από τον Άρη και στις 13 με 15 Φεβρουαρίου θα περάσει μπροστά από το αστρικό σμήνος Υάδες.

Κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα διευκολύνουν την παρατήρηση, ενώ ακόμα και αν δεν διαθέτετε κανένα εξοπλισμό κάντε μία προσπάθεια να παρατηρήσετε αυτόν τον μοναδικό αστρικό επισκέπτη!

About the Author:

Leave a Reply

*

three × one =