Ιούλ 12

Ο Κομήτης C/2020 F3 NEOWISE

Ο Κομήτης C/2020 F3 NEOWISE

Ο κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE) την στιγμή που ανατέλλει πάνω από το όρος Δίρφυς.  Εντοπίζεται στον βορειοανατολικό ουρανό τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στον αστερισμό του Ηνίοχου και το φαινόμενο μέγεθός του είναι 2,1.
Πισσώνας Ευβοίας, 10 Ιουλίου 2020, ώρα 04:38.
Photo Credit: Dimitris Malliaris (Δημήτρης Μάλλιαρης)

Ο κομήτης NEOWISE ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων WISE, στις 27 Μαρτίου 2020. Έφτασε στο περιήλιό του στις 3 Ιουλίου 2020, σε απόσταση 0,295 ΑΜ από τον Ήλιο - δηλαδή 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα.Η τροχιά του είναι ιδιαίτερα ελλειπτική και μετά από το πέρασμά του από το περιήλιο η περίοδος περιφοράς του αυξήθηκε από τα 4.500 χρόνια σε 6.800 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αξίζει να προσπαθήσετε να τον δείτε γιατί ακόμα και αν ξαναπεράσει από την γειτονιά μας, αυτό δεν θα γίνει πριν περίπου το 8.786!

Ο πολυσυζητημένος και θεαματικός κομήτης C/2020 F3 NEOWISE είναι προς το παρόν ορατός το πρωί, κοντά στο αστέρι Αίγα, στον αστερισμό του Ηνίοχου, στα βορειοανατολικά. Αλλά σύντομα θα τον ψάχνουμε στον βραδινό ουρανό. Πιο συγκεκριμένα, από τα μέσα Ιουλίου ο κομήτης θα αρχίσει να γίνεται ορατός στον βραδινό ουρανό, το σούρουπο, αμέσως μετά την δύση του ηλίου, στον βορειοδυτικό ουρανό.

Ο κομήτης βρίσκεται κάτω από την Αίγα στον πρωινό ουρανό το πρώτο μισό του Ιουλίου, αλλά θα κινείται προς τα αριστερά (βόρεια) κάθε μέρα. Αν παραμείνει σχετικά λαμπρός θα είναι πιο εύκολο να τον παρατηρήσουμε στο δεύτερο μισό του μήνα κατά το σούρουπο, λόγω του ότι θα εμφανίζεται κάπως ψηλότερα στον ουρανό. Θα περάσει στην κοντινότερη απόσταση του από την γη στις 22-23 Ιουλίου 2020, στα 64 εκατομμύρια μίλια - δηλαδή 103 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Είναι ορατός στο Βόρειο Ημισφαίριο, πάντα καλύτερα ορατός με κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και ήδη αστροφωτογράφοι σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και στην Ελλάδα τον έχουν απαθανατίσει!

Ο κομήτης NEOWISE πάνω από την πόλη της Κέρκυρας.
Photo Credit: Bill Metallinos (Βασίλης Μεταλληνός)

About the Author:

Leave a Reply

*

5 × five =