Ιούν 30

Ωρίων: Ο Δυνατός Κυνηγός

Ωρίων: Ο Δυνατός Κυνηγός

Ο αστερισμός του Ωρίωνα. Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography
Ο αστερισμός του Ωρίωνα βρίσκεται πάνω στον ουράνιο ισημερινό και έτσι είναι εύκολα ορατός και από τα δύο Ημισφαίρια, θεωρείται ένας από τους πιο εκτεταμένους αστερισμούς. Βρίσκεται νότια του αστερισμού του Ταύρου και των Διδύμων, έχει ανατολικά των Μονόκερο και δυτικά τον Ηριδανό. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Τα αστέρια του σχηματίζουν την μορφή ενός κυνηγού που έχει υψωμένο το δεξί του χέρι, έτοιμος να χτυπήσει με το ρόπαλο του, ενώ στο αριστερό χέρι του κρατά μία ασπίδα. Η ζώνη του σχηματίζεται από μία διαγώνιο τριών λαμπερών άστρων, στην οποία κρέμεται ένα λαμπερό ξίφος.
Ο λαμπρότερος αστέρας του είναι ο α του Ωρίωνα, γνωστός ως Μπεντελγκέζ (Betelgeuse) και είναι ένας υπεργίγαντας με διάμετρο 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα - πάνω από 250 φορές μεγαλύτερος από τον ήλιο μας. Ο β του Ωρίωνα είναι ο Ρίγκελ (Rigel), υπεργίγαντας και αυτός. Ο Μπεντελγκέζ και ο Ρίγκελ παρουσιάζουν μία ωραία αντίθεση. Ο Ρίγκελ είναι ένας λαμπρός λευκός αστέρας, ενώ ο Μπεντελγκέζ είναι ερυθρός.
"Το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μεσιέ 42 (Μ42).
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, www.edsro.eu
Κάτω από τα τρία άστρα που σχηματίζουν την Ζώνη του Ωρίωνα μπορούμε να δούμε μία φωτεινή κηλίδα. Αυτή η κηλίδα είναι το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό ως Μ42. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι μία τεράστια αστρική περιοχή που εξερεύνησε αρκετά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο και φωτογράφησε νέα άστρα. Κοντά στο άστρο που βρίσκεται στο κάτω άκρο της ζώνης του, υπάρχει ένα άλλο ξακουστό νεφέλωμα, η Κεφαλή του Αλόγου.
"Το νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής (IC-434)-(widefield) στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Λήψη από το αστεροσκοπείο μου (Artemis) στο Καρπενήσι."
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, Artemis Space Research Observatory
Κατά την μυθολογία, ο Ωρίωνας ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Ο Ποσειδώνας χάρισε στον Ωρίωνα της ικανότητα να περπατά πάνω στο νερό. Ο Ωρίωνας πήγαινε κυνήγι συνοδευόμενος από δύο σκύλους, που στον ουρανό απεικονίζονται ως ο Μεγάλος και ο Μικρός Κύων. Ο Ωρίωνας είχε την φήμη πως ήταν ο ωραιότερος άνδρας του κόσμου.
FUN FACT: Αν επεκτείνουμε νοητά τη γραμμή που σχηματίζει η Ζώνη του Ωρίωνα προς τα ανατολικά βρίσκουμε τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό και τον κύριο αστέρα στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.
Διαβάστε περισσότερα για τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός εδώ: Ο Αστερισμός Του Μεγάλου Κυνός

About the Author:

Leave a Reply

*

6 + 20 =