Οκτ 11

Διάττοντες Αστέρες Οκτωβρίου 2022

Διάττοντες Αστέρες Οκτωβρίου 2022

Περσείδες πάνω από το Καρπενήσι. Επίσης διακρίνονται ο αστερισμό της Κασσιόπης καθώς και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας σε απόσταση 2.500.000 ετών φωτός.
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, Artemis Space Research Observatory

Η ετήσια βροχή μετεώρων των Ωριωνίδων είναι ενεργή από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, ενώ κορυφώνεται την βραδιά της Παρασκευής, 21 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για κομμάτια-απομεινάρια του κομήτη Halley, ενώ κατά το μέγιστο μπορούν να παραχθούν έως 20 μετέωρα την ώρα.  Ονομάζονται Ωριωνίδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ο αστερισμός του Ωρίωνα, φαίνεται δηλαδή σαν να προέρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Μερικές συμβουλές για να απολαύσετε την βροχή διαττόντων είναι να πάτε σε ένα μέρος σκοτεινό, μακριά από φωτορύπανση και με ευρύ οπτικό πεδίο, χωρίς εμπόδια προς τον ουρανό. Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση τις βραδιές γύρω από το μέγιστο είναι από τα μεσάνυχτα έως την αυγή. Δεν χρειάζεστε κανένα οπτικό μέσο για την παρατήρηση, παρά μόνο τους γυμνούς οφθαλμούς σας! Καλό είναι να είστε άνετοι κατά την παρατήρηση, ίσως καθήμενοι σε κάποια αναπαυτική καρέκλα, πίνοντας κάποιο ρόφημα και δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο στην παρατήρηση. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα κοιτάζοντας ψηλά.

Περσείδες Αυγούστου 2021. Πισσώνας Ευβοίας, 15 Αυγούστου 2021
Photo Credit: Dimitris Malliaris

 

Διαβάστε περισσότερα για τον αστερισμό του Ωρίωνα εδώ: Ωρίων: Ο Δυνατός Κυνηγός

 

About the Author:

Leave a Reply

*

twenty + five =