Ιαν 31

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Photo Credit: Konstantinos Tsekas

Το βράδυ της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου, ψάξτε για τον αστερισμό του Ωρίωνα Ωρίων: Ο Δυνατός Κυνηγός. Η Ζώνη του Ωρίωνα αποτελείται από τρία αστέρια - τα δ',ε' και ζ' του Ωρίωνα, ή αλλιώς Μιντάκα, Αλνιλάμ και Αλνιτάκ αντίστοιχα - που βρίσκονται σε ευθεία μεταξύ τους και φέρονται ως ζώνη του μυθικού κυνηγού. Το σπαθί του Ωρίωνα, το οποίο καταλαμβάνει μία περιοχή 1,5 με 1 μοίρας, κατεβαίνει από τα τρία αστέρια της Ζώνης του Ωρίωνα.

Η θολή "κηλίδα" φωτός στην μέση του σπαθιού είναι το εντυπωσιακό νεφέλωμα του Ωρίωνα, ή αλλιώς γνωστό ως Μεσσιέ 42. Είναι ένα από τα φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι από σκοτεινό ουρανό, ενώ αν το παρατηρήσουμε με κιάλια ή τηλεσκόπια γίνεται ορατή και η νεφελώδης φύση του. Με κατάλληλα φίλτρα μέσα από τηλεσκόπιο μπορούν να αποκαλυφθούν πολλές εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα μαζί με τον Βρόχο του Barnard, το Νεφέλωμα Κεφαλή του Αλόγου, το Νεφέλωμα της Φλόγας καθώς και τα Μ43 και Μ78 αποτελούν το Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα απέχει από εμάς περίπου 1350 έτη φωτός και αποτελεί την κοντινότερη στην Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων.

Το Νεφέλωμα της Φλόγας, της Κεφαλής του Αλόγου και το Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Το Νεφέλωμα της Φλόγας και της Κεφαλής του Αλόγου βρίσκονται ακριβώς νότια του αστέρα Αλνιτάκ, του ανατολικότερου αστέρα στην Ζώνη του Ωρίωνα.
Photo Credit: Dionisis Eleftheriadis

ΥΓ. Αν επεκτείνουμε την γραμμή που σχηματίζουν τα αστέρια της Ζώνης του Ωρίωνα προς τα ανατολικά βρίσκουμε τον Σείριο! Το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού, στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.

About the Author:

Leave a Reply

*

12 + seven =