Αυγ 8

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2020

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2020

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Η ετήσια βροχή μετεώρων των Περσείδων είναι η πιο διάσημη και αγαπημένη διότι συμβαίνει τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες του Αυγούστου. Η εκπληκτική αυτή βροχή μετεώρων ξεκίνησε από τις 17 Ιουλίου έως περίπου τις 26 Αυγούστου, ενώ κορυφώνεται πριν την αυγή της Τετάρτης, 12 Αυγούστου 2020. Η καλύτερη ώρα να παρατηρήσετε τις Περσείδες είναι μετά τα μεσάνυχτα, όπου το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ψηλότερα στον Βορειοανατολικό ουρανό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ο αστερισμός του Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να προέρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για κομμάτια-απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ενώ κατά το μέγιστο μπορούν να παραχθούν έως και 100 μετέωρα την ώρα.  Οι περισσότερες Περσείδες είναι αρκετά φωτεινές. Φέτος, το φεγγάρι - στην φάση του τελευταίου τετάρτου - θα βρίσκεται κοντά στο ακτινοβόλο σημείο κατά τις πρωινές ώρες της κορύφωσης. Αυτό σημαίνει πως θα περιοριστεί ο αριθμός των μετεώρων πριν την αυγή, κάνοντας την παρατήρηση τις βραδινές ώρες μάλλον καλύτερη. Καιρού επιτρέποντος, περιμένετε να δείτε περίπου 40 με 50 μετέωρα την ώρα κατά το μέγιστο, ακόμα και υπό το φως της σελήνης.

Αν θέλετε να παρατηρήσετε τις Περσείδες μην διστάσετε να το κάνετε και τις βραδιές κοντά στο μέγιστο, δηλαδή 11, 12 και 13 Αυγούστου καθώς και έως 10 μέρες μετά από αυτό, αφού το φεγγάρι θα φθίνει λούζοντας με λιγότερο φως τις νύχτες, μέχρι τις 19 του μήνα που θα βρίσκεται στην φάση της Νέας Σελήνης.

About the Author:

Leave a Reply

*

15 − one =