Αυγ 1

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2021

Διάττοντες Αστέρες Αυγούστου 2021

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Η ετήσια βροχή μετεώρων των Περσείδων είναι η πιο διάσημη και αγαπημένη διότι συμβαίνει τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες του Αυγούστου. Η εκπληκτική αυτή βροχή μετεώρων ξεκίνησε από τις 17 Ιουλίου έως περίπου τις 24 Αυγούστου, ενώ κορυφώνεται τα βράδια της Τετάρτης και Πέμπτης, 11 - 12 Αυγούστου 2021. Η καλύτερη ώρα να παρατηρήσετε τις Περσείδες είναι μετά τα μεσάνυχτα, όπου το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ψηλότερα στον Βορειοανατολικό ουρανό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους είναι ο αστερισμός του Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να προέρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για κομμάτια-απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ενώ κατά το μέγιστο μπορούν να παραχθούν έως και 100 μετέωρα την ώρα.  Οι περισσότερες Περσείδες είναι αρκετά φωτεινές. Φέτος είναι μία ιδανική χρονιά για τις Περσείδες, καθώς το φεγγάρι θα δύσει νωρίς το βράδυ κατά το μέγιστο της βροχής - περίπου στις 22.52 - αφήνοντας έτσι σκοτεινό τον ουρανό μέχρι την αυγή. Την βραδιά της κορύφωσης της βροχής αναμένονται 50 - 75 μετέωρα την ώρα.

Μερικές συμβουλές για να απολαύσετε την πιο διάσημη βροχή διαττόντων είναι να πάτε σε ένα μέρος σκοτεινό, μακριά από φωτορύπανση και με ευρύ οπτικό πεδίο, χωρίς εμπόδια προς τον ουρανό. Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση τις βραδιές γύρω από το μέγιστο είναι από τα μεσάνυχτα έως την αυγή. Δεν χρειάζεστε κανένα οπτικό μέσο για την παρατήρηση, παρά μόνο τους γυμνούς οφθαλμούς σας! Καλό είναι να είστε άνετοι κατά την παρατήρηση, ίσως καθήμενοι σε κάποια αναπαυτική καρέκλα, πίνοντας κάτι δροσερό και δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο στην παρατήρηση. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα κοιτάζοντας ψηλά.

About the Author:

Leave a Reply

*

2 × two =