Ιαν 15

Οι Πλειάδες

Οι Πλειάδες

Οι Πλειάδες, ανοιχτό αστρικό σμήνος, στον αστερισμό του Ταύρου.
Photo Credit: Kostas Tsekas - Spiridoula Resvani

Από τα μέσα Ιανουαρίου περίπου στις 8.30 μ.μ. τοπική ώρα, το ανοιχτό σμήνος αστέρων Πλειάδες, γνωστό και ως οι Επτά Αδελφές ή Μ45, από τον αστερισμό του Ταύρου βρίσκεται ψηλά στο νότιο ουρανό. Το σμήνος αποτελούν μεσαίας φωτεινότητας, μπλε αστέρια με τα ονόματα Αστερόπη, Μερόπη, Ηλέκτρα, Μαία, Ταϋγέτη, Κελαινώ και Αλκυόνη. Αυτά τα εφτά αστέρια είναι ορατά και με γυμνό μάτι και είναι τα φωτεινότερα. Συνολικά το σμήνος αποτελείται περίπου από 2.500 αστέρες, που απέχουν από την γη έως 480 έτη φωτός.

Τα ονόματα, φυσικά, είναι παρμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Ετεροθαλή αδερφές με τις Υάδες. Οι Υάδες μαζί με τις 7 Πλειάδες αποτελούν τις 14 Ατλαντίδες, αλλιώς γνωστές ως Δωδωνίδες καθώς ήταν νύφες της Δωδώνης που δόθηκε ο θεός Διόνυσος σε αυτές ως βρέφος για να τον μεγαλώσουν, με την εμπιστοσύνη του Δία.

Αστρονομικά, οι Υάδες είναι και αυτές ανοικτό σμήνος αστέρων και βρίσκονται και αυτές στον αστερισμό του Ταύρου. Θεωρούνται το πλησιέστερο αστρικό σμήνος στην γη, αφού βρίσκονται σε απόσταση 151 έτη φωτός.

About the Author:

Leave a Reply

*

nineteen − three =