Ιαν 2

Διάττοντες Αστέρες Ιανουαρίου 2022

Διάττοντες Αστέρες Ιανουαρίου 2022

Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Οι Τεταρτίδες είναι μία ετήσια βροχή μετεώρων που είναι ενεργή περίπου από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Πήρε το όνομα της από έναν αρχαίο αστερισμό - τον Επιτοίχιο Τετράς - ο οποίος πλέον ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη. Είναι από τις πιο δυνατές βροχές μετεώρων, όμως συχνά αδικούνται γιατί έχουν μικρή διάρκεια μέγιστης δραστηριότητας - περίπου 6 ώρες - και συνήθως οι καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο δεν επιτρέπουν ένα καλό θέαμα.

Κατά το μέγιστο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, στις 23.00 περίπου ώρα Ελλάδος, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από 50 έως 100 μετέωρα την ώρα. Δεδομένου ότι, η νύχτα θα είναι ασέληνη, το μόνο εμπόδιο για ένα εξαιρετικό θέαμα θα είναι ο καιρός και η ενδεχόμενη φωτορύπανση, ανάλογα με την τοποθεσία της παρατήρησης.

Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον βόρειο ουρανό, κοντά στην λαβή της "κατσαρόλας" της Μεγάλης Άρκτου και εντός των ορίων του αστερισμού του Βοώτη. Οι Τεταρτίδες συνήθως παράγουν φωτεινές βολίδες επειδή το γονικό σώμα που θεωρείται υπεύθυνο γι' αυτές είναι ο αστεροειδής 2003EH.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

About the Author:

Leave a Reply

*

5 × 5 =