Ιούλ 18

Ο Αστερισμός Του Τοξότη

Ο Αστερισμός Του Τοξότη

Ο Γαλαξίας και ο αστερισμός του Τοξότη.
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Ο αστερισμός του Τοξότη είναι ένας από τους θεαματικότερους, ενώ βρίσκεται στην πιο πυκνή περιοχή του Γαλαξία μας και είναι γεμάτος νεφελώματα και σμήνη. Είναι εύκολο να τον εντοπίσουμε από το εύκολα αναγνωρίσιμο σχήμα του που παρομοιάζει με αυτό μίας μεγάλης τσαγιέρας, ενώ ο Γαλαξίας μοιάζει με τον αχνιστό ατμό που βγαίνει από το στόμιο της. Βρίσκεται δίπλα στον πολύ ευδιάκριτο αστερισμό του Σκορπιού. Ο αστερισμός του Τοξότη στο στερέωμα αναπαριστά ένα κένταυρο, έναν δεξιοτέχνη τοξοβόλο που είναι μισός άνδρας, μισός άλογο. Το βέλος - στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο αστέρας γ Τοξότη - στοχεύει προς τον Αντάρη, την καρδιά του Σκορπιού.

"Νέα Αρτάκη, Εύβοια. Οι αστερισμοί του Τοξότη και του Σκορπιού, πάνω από την πόλη. Στο βάθος δεξιά τα φώτα της Χαλκίδας. Ο Γαλαξίας μόλις που διακρίνεται, μιας και η φωτορύπανση δεν μου επέτρεψε μεγαλύτερες εκθέσεις."
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Ο κύριος αστέρας του αστερισμού, δεν είναι ο φωτεινότερος, ονομάζεται Ρούκμπατ δηλαδή το γόνατο του Τοξότη. Ο β' του Τοξότη έχει το όνομα Αρκάμπ, ο γ' είναι γνωστός ως Αρνάσλ και ο ε του Τοξότη, που είναι ο φωτεινότερος αστέρας του αστερισμού, έχει το όνομα Kaus Australis. Οι αστέρες τ, ζ, σ, φ, λ, ε, δ, η και γ του Τοξότη σχηματίζουν το αναγνωρίσιμο σχήμα της τσαγιέρας.

"Η φωτογράφιση του νεφελώματος της Λιμνοθάλασσας (Lagoon nebula) από το αστεροσκοπείο μου ARTEMIS .Ένα υπέροχο καλοκαιρινό νεφέλωμα που ακτινοβολεί στον αστερισμό του Τοξότη."
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, Artemis Space Research Observatory

Στον Τοξότη, βρίσκονται δύο από τα διασημότερα νεφελώματα, της Λιμνοθάλασσας και το Τρισχιδές. Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας, γνωστό και ως Μ8, μόλις που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού κοντά στο πάνω μέρος του Τόξου. Κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν την ομορφιά αυτού του διάχυτου νεφελώματος. Το Τρισχιδές Νεφέλωμα, αλλιώς γνωστό και ως Μ20, βρίσκεται λίγο βορειότερα και με κιάλια φαίνεται σαν μία ομιχλώδης κηλίδα. Είναι σε απόσταση 6000 έτη φωτός.

Το Τρισχιδές Νεφέλωμα. Το όνομά του σημαίνει ότι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη.
Photo Credit: Dimitrios Deligeorgopoulos, www.edsro.eu

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Τοξότης σχετίζεται με τον Κρότο. Ο Κρότος, γιος του Πάνα και της Ευφήμης, ήταν ο εμπνευστής της τοξοβολίας. Στον Ελικώνα, όπου έζησε με τις Μούσες, εφηύρε το τόξο και έμαθε την τέχνη του Κυνηγιού. Όταν πέθανε, οι Μούσες παρακάλεσαν τον Δία να απαθανατίσει τον Κρότο στον ουρανό και αυτός τον έκανε αστερισμό, τον αστερισμό του Τοξότη.

Διαβάστε για τον αστερισμό του Σκορπιού εδώ: Σκορπιός: Το Φονικό Κεντρί

About the Author:

Leave a Reply

*

eight − five =