Οκτ 28

Ο Αστερισμός Του Τοξότη

Ο Αστερισμός Του Τοξότη

Ο Γαλαξίας και ο αστερισμός του Τοξότη.
Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης (Dimitris Malliaris)

 

Ο αστερισμός του Τοξότη είναι ένας από τους θεαματικότερους αστερισμούς. Βρίσκεται στην πιο "πυκνοκατοικημένη" περιοχή του Γαλαξία, καθώς κατευθύνεται προς το κέντρο του. Έτσι παρατηρώντας τον, κοιτάζουμε την πυκνότερη δυνατή συγκέντρωση αστέρων. Είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Αποτελεί έναν από τους αστερισμούς του Ζωδιακού Κύκλου, ανάμεσα στο Σκορπιό και τον Αιγόκερω, ενώ συνορεύει ακόμα με τους αστερισμούς του Αετού, της Ασπίδας, του Όφι, του Οφιούχου και του Τηλεσκόπιου.

Ο αστερισμός του Τοξότη μοιάζει με κένταυρο, μισός άντρας, μισός άλογο. Είναι από τους αρχαιότερους αστερισμούς, χρονολογείται από την βαβυλωνιακή εποχή, τότε που οι κένταυροι ήταν αγαπητοί. Ο Τοξότης υποτίθεται πως ήταν ο Κρότος, γιος του θεού Πάνα. Είναι ορατός από την Ελλάδα, ενώ για να τον βρούμε θα πρέπει να ψάξουμε ένα σχηματισμό μίας μεγάλης τσαγέρας που από την δυτική της πλευρά φαίνεται να εξέρχεται ο Γαλαξίας σαν καπνός. Ένας άλλος τρόπος να το εντοπίσουμε είναι βρίσκοντας τον γειτονικό αστερισμό του Σκορπιού, τότε είναι πιο εύκολο να δούμε τα έξι λαμπερά αστέρια που σχηματίζουν το τόξο και το βέλος του Τοξότη. Το βέλος, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο γ' Τοξότη, στοχεύει απειλητικά τον Αντάρη, την καρδιά του Σκορπιού!

Στον αστερισμό του Τοξότη βρίσκονται δύο από τα διασημότερα νεφελώματα, της Λιμνοθάλασσας και το Τρισχιδές. Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας, ή αλλιώς γνωστό και ως Μ8, είναι ορατό με γυμνό μάτι σε ένα σκοτεινό ουρανό, κοντά στο επάνω μέρος του τόξου. Απέχει 5000 έτη φωτός, και μέσα από κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια δείχνει πολύ εντυπωσιακό. Το Τρισχιδές Νεφέλωμα, η αλλιώς γνωστό ως Μ20, βρίσκεται λίγο βορειότερα και μέσα από κιάλια φαίνεται σαν μία ομιχλώδης πολύχρωμη κηλίδα.

 

Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας.
Photo Credit: Διονύσης Ελευθεριάδης (Dionisis Eleftheriadis)

 

About the Author:

Leave a Reply

*

five + six =