Φεβ 2

Ο Σείριος

Ο Σείριος

Ο Σείριος και ο αστερισμός του Ωρίωνα. Εκτός από τον Σείριο επισημαίνονται ο αστέρας Betelgeuse, α Ωρίωνα και o Rigel, β Ωρίωνα.
Photo Credit: Dionisis Eleftheriadis

 

Από τα μέσα Φεβρουαρίου το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού, ο Σείριος, θα φτάσει το ψηλότερο σημείο του στον ουρανό πάνω από το νότιο ορίζοντα κοντά στις 9.30 μ.μ. τοπική ώρα. Το κύριο άστρο του Μεγάλου Κυνός, είναι στην πραγματικότητα ένα δυαδικό σύστημα αστέρων, το οποίο αποτελείται από ένα λευκό αστέρα και ένα λευκό νάνο. Ο λευκός νάνος ονομάζεται Σείριος Β. Ο Σείριος ήταν το πρώτο άστρο τέτοιου τύπου που ανακαλύφθηκε. Λάμπει με μέγεθος -1,47 και φαίνεται τόσο φωτεινός επειδή βρίσκεται σχετικά κοντά μας, απέχοντας λιγότερο από 9 έτη φωτός. Ο Σείριος είναι 25 φορές φωτεινότερος από τον ήλιο, ενώ ο Rigel στον αστερισμό του Ωρίωνα είναι περίπου 60.000 φορές λαμπρότερος.

Το όνομα Σείριος σημαίνει "φωτεινός", "φλέγων" και είναι αλλιώς γνωστός ως ο Αστέρας του Κυνός. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, θεωρούσαν τον Σείριο ζωτικής σημασίας. Τον αποκαλούσαν Σώθιν, ή το Αστέρι του Νείλου, και τον λάτρευαν γιατί τύχαινε να εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό ακριβώς πριν τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου.

Ο αστερισμός Μέγας Κύων, αναπαριστά έναν από τους δύο συνοδούς σκύλους του κυνηγού Ωρίωνα. Το άλλο σκυλί είναι ο αστερισμός Μικρός Κύων. Στην αρχαία Αίγυπτο ο αστερισμός Μέγας Κύων απεικονιζόταν ως αγελάδα και ο Σώθις - Σείριος - βρισκόταν ανάμεσα στα κέρατα της. Ο Σείριος μαζί με τον Προκύων, τον κύριο αστέρα του αστερισμού Μικρός Κύων, καθώς και με τον Betelgeuse, τον κύριο αστέρα του αστερισμού του Ωρίωνα, δημιουργούν τον σχηματισμό του Χειμερινού Τριγώνου.

 

About the Author:

Leave a Reply

*

sixteen + 17 =