Μαρ 19

Εαρινή Ισημερία 2020

Εαρινή Ισημερία 2020

Οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια.
Photo Credit: timeanddate.com

Η πρώτη μέρα της φετινής άνοιξης έρχεται αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, στις 5.49 π.μ. της Παρασκευής ο ήλιος θα βρίσκεται στο σημείο όπου ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική. Αυτό το σημείο ονομάζεται "εαρινό ισημερινό σημείο" και σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Υπάρχουν δύο ισημερίες κάθε χρόνο. Η πρώτη είναι τον Μάρτιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Στις ισημερίες, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθεται στον ισημερινό και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίσες. Σχεδόν, γιατί η ισημερία δεν είναι η ημέρα που έχουμε ίση μέρα με ίση νύκτα, άσχετα με τις ρίζες της λέξης στα ελληνικά (ισημερία=ίσος+μέρα) και στα λατινικά (equinox=equal+nox, όπου nox=νύχτα) ο όρος δεν αναφέρεται σ' αυτό. Ισημερία έχουμε όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον άξονα της γης. Πρακτικά η διάρκεια της μέρας είναι ίση με αυτή της νύχτας λίγο πριν την ισημερία.

Η Γη σε Ισημερία.
Photo Credit: wikipedia

Η ισημερία του Μαρτίου είναι η Εαρινή Ισημερία και σηματοδοτεί την Άνοιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο και το Φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο. Κατά την Εαρινή Ισημερία ο ήλιος ανατέλλει ακριβώς από την ανατολή και δύει ακριβώς στην δύση.

About the Author:

Leave a Reply

*

18 − 16 =