Ιούν 12

Θερινό Ηλιοστάσιο 2021

Θερινό Ηλιοστάσιο 2021

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι το ηλιοστάσιο του Ιουνίου και σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού για το Βόρειο Ημισφαίριο και την έναρξη του χειμώνα για το Νότιο Ημισφαίριο. Κατά το θερινό ηλιοστάσιο ο άξονας της γης γέρνει 23,4 μοίρες προς τον ήλιο.
Photo Credit: timeanddate.com

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 στις 6.32 π.μ. ώρα Ελλάδος πραγματοποιείται το Θερινό Ηλιοστάσιο, σηματοδοτώντας αστρονομικά την έναρξη της θερινής περιόδου για το Βόρειο Ημισφαίριο και την έναρξη της χειμερινής περιόδου για το Νότιο Ημισφαίριο. Έτσι, ο ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο του σημείο στον ουρανό για όσους βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και στο χαμηλότερο σημείο του για όσους βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο, αντίστοιχα. Άρα, εμείς στο βόρειο ημισφαίριο θα βιώνουμε μεγαλύτερες μέρες, μικρότερες νύχτες, όμορφες ανατολές και εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα.

Θερινό Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο πιο κοντά στον Ήλιο και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα του ηλιοστασίου μεταβάλλεται ελαφρά από έτος σε έτος λόγω της διαφοράς μεταξύ ενός ημερολογιακού έτους 365 ημερών και του ηλιακού έτους 365,26 ημερών (ο ακριβής χρόνος που απαιτείται για τη Γη να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον ήλιο).

About the Author:

Leave a Reply

*

3 − 3 =