Δεκ 2

Υπερπανσέληνος Δεκεμβρίου και Λαμπαδίας

Υπερπανσέληνος Δεκεμβρίου και Λαμπαδίας

Η Υπερπανσέληνος από τον Λυκαβηττό. Photo Credit: Thomas Mulchi

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται στις 17:47 ώρα Ελλάδος την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου. Λιγότερο από μία μέρα αργότερα - 11:00 ώρα Ελλάδος στις 4 Δεκεμβρίου - η σεληνιακή τροχιά θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της στην Γη, απέχοντας μόλις 222.443 μίλια. Πρόκειται για την πρώτη και τελευταία Υπερπανσέληνο του χρόνου, όπου θα εμφανιστεί περίπου 7% μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη από το συνηθισμένο.

Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι αλλάζει την απόσταση του από τη Γη κατά μερικά χιλιάδες μίλια ανά διαστήματα, φτάνοντας σε ένα κοντινότερο σημείο - το περίγειο - και σε ένα απομακρυσμένο σημείο - απόγειο -  στην τροχιά του. Μία Υπερπανσέληνος, ή αλλιώς ένα supermoon είναι μία γεμάτη ή νέα σελήνη που συμπίπτει με μια ιδιαίτερα στενή προσέγγιση στη Γη.

Τεχνικά, αυτό είναι το τέταρτο supermoon του έτους, αλλά είναι το μοναδικό ορατό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άλλα τρία supermoons του 2017 συνέπεσαν με νέες σελήνες, όταν δηλαδή ο σεληνιακός δίσκος είναι εντελώς σκοτεινός.

Η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε και να φωτογραφίσετε την Υπερπανσέληνο είναι καθώς θα ανατέλλει και λίγα λεπτά μετά. Αυτό γιατί τότε συμβαίνει η σεληνιακή ψευδαίσθηση που κάνει την σελήνη να μοιάζει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από ότι αργότερα που θα ανέβει ψηλότερα στον ουρανό.

Την ίδια μέρα αν χρησιμοποιήσετε κιάλια ή τηλεσκόπιο, θα βρείτε κοντά στην υπέρλαμπρη σελήνη τον Λαμπαδία, ή αλλιώς γνωστό ως Aldebaran, στον αστερισμό του Ταύρου.

Αν ο ουρανός σας δεν είναι καθαρός, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο χάσετε την Υπερπανσέληνο, μην ανησυχείτε! Ο Ιανουάριος του 2018 μας υπόσχεται δύο ακόμα ευκαιρίες, αφού οι πανσέληνος στις 2 Ιανουαρίου και η πανσέληνος στις 31 Ιανουαρίου θα είναι Supermoons.

About the Author:

Leave a Reply

*

16 + twelve =