Νοέ 20

Το Διπλό Σμήνος

Το Διπλό Σμήνος

Το Διπλό Σμήνος του Περσέα.
Photo Credit: Bill Metallinos, Astro Corfu

Ο βόρειος-βορειοανατολικός ουρανός τα βράδια του Νοεμβρίου φιλοξενεί τους φωτεινούς αστερισμούς του Περσέα και της - σε σχήμα W - Κασσιόπης, με το πολύ φωτεινό αστέρι Αίγα να βρίσκεται κάτω από αυτούς, στον αστερισμό του Ηνίοχου. Ο ουρανός μεταξύ του Περσέα και της Κασσιόπης φιλοξενεί το Διπλό Σμήνος, ένα ζεύγος φωτεινών ανοιχτών αστρικών σμηνών που μαζί καλύπτουν φαινομενικά το πλάτος ενός δακτύλου στον ουρανό. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα με κιάλια ή τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση. Πρόκειται για τα NGC 869 και NGC 884, τα οποία είναι επίσης γνωστά και ως h Περσέως και χ Περσέως αντίστοιχα και βρίσκονται στον αστερισμό του Περσέα. Είναι ορατά και με γυμνό οφθαλμό σαν ένα ενιαίο νέφος ανατολικά της Κασσιόπης.

Το NGC 869, είναι πυκνό και περιέχει περισσότερα από 200 λευκά και γαλανόλευκα αστέρια. Ενώ, το NGC 884 φιλοξενεί μια χούφτα χρυσά αστέρια 8ου μεγέθους. Τα σμήνη σχηματίστηκαν στο ίδιο τμήμα του Βραχίονα του Περσέα (που είναι ένας από τους δύο κύριους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία). Απέχουν περίπου 7.300 έτη φωτός από εμάς. Η περιοχή του ουρανού που βρίσκονται είναι πολύ "μολυσμένη" από αδιαφανή διαστρική σκόνη που έχει μειώσει την ένταση των σμηνών.

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, στις 12.57 π.μ. το φεγγάρι θα βρίσκεται στην φάση της Νέας Σελήνης. Καθιστώντας έτσι την παρατήρηση του Διπλού Σμήνους - αλλά και γενικότερα του ουρανού - ακόμα πιο εύκολη για σχεδόν όλη την εβδομάδα.

Διαβάστε για τους αστερισμούς εδώ;

Περσέας: Ο Ήρωας

Κασσιόπη: Η Ματαιόδοξη Βασίλισσα

About the Author:

Leave a Reply

*

5 × two =