Ιούν 29

Απολαύστε Το Καλοκαιρινό Τρίγωνο

Απολαύστε Το Καλοκαιρινό Τρίγωνο

Το Θερινό Τρίγωνο, ο Ντένεμπ βρίσκεται στα αριστερά,
ο Βέγας πάνω ψηλά και ο Αλτάιρ χαμηλά στα δεξιά.
Ανάμεσα τους είναι ο Γαλαξίας μας, Milky Way.
Photo Credit: Bob King

Kοιτάξτε για το θεαματικό Θερινό Τρίγωνο να αιωρείται ψηλά στα νότια, αργά στον βραδινό ουρανό. Δεν αποτελεί έναν αστερισμό από μόνo του, αλλά το Θερινό Τρίγωνο προσφέρει μία ευκαιρία "τρία σε ένα" για τους ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές. Το κάθε ένα από τα τρία αυτά αστέρια ξεχωριστά, όχι μόνο αποτελούν το τρίγωνο, αλλά επίσης λειτουργούν ως οδηγός για τρεις ξεχωριστούς αστερισμούς.

Στην κορυφή του τριγώνου είναι το πιο λαμπρό άστρο της ομάδας, ο Βέγας, ο οποίος αποτελεί μέρος του αστερισμού της Λύρας και αποκαλείται συχνά Άρπα. Αυτό το αστέρι, το οποίο βρίσκεται περίπου 25 έτη φωτός μακριά, είναι δύο φορές το μέγεθος του ήλιου μας και 50 φορές πιο φωτεινός. Δεν αποτελεί έκπληξη που κατατάσσεται ως το πέμπτο πιο λαμπρό αστέρι σ' ολόκληρο τον ουρανό.

Το Θερινό Τρίγωνο
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos

Το επόμενο σημείο του τριγώνου είναι ο Αλτάιρ, το μάτι του Αετού. Είναι το πιο αμυδρό των τριών παρά το γεγονός ότι είναι το πιο κοντινό - μόνο 17 έτη φωτός μακριά. Σύμφωνα με ένα ρομαντικό κινεζικό μύθο, ο Αλτάιρ είναι ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είναι ερωτευμένος με την όμορφη πριγκίπισσα, Βέγα. Δυστυχώς, είναι καταδικασμένοι να ζουν χώρια για πάντα από την ταχεία ροή του ποταμού που συμβολίζει ο Γαλαξίας μας.

Τέλος, το χαμηλότερο σημείο σε αυτό το ουράνιο τρίγωνο αποτελείται από τον Ντένεμπ, την ουρά του Κύκνου. Αλλά μην σας ξεγελάει αυτή η γαλήνια εμφάνισή του. Αυτό το "τέρας" είναι περίπου 200 φορές το μέγεθος του ήλιου μας και 100.000 φορές πιο φωτεινός, κάνοντας τον Βέγα να φαίνεται μικρός από τη σύγκριση.

Κοντά στα μεσάνυχτα το Θερινό Τρίγωνο βρίσκεται φαινομενικά ψηλά πάνω από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και κατά την περίοδο της άνοιξης νωρίς το πρωί στα ανατολικά. Το φθινόπωρο το Θερινό Τρίγωνο φαίνεται το βράδυ στα δυτικά, μέχρι τον Νοέμβριο. Στο Νότιο Ημισφαίριο φαίνεται ανάποδα και χαμηλά στον ουρανό κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ο όρος διαδόθηκε στην δεκαετία του 1950, ενώ το όνομα μπορεί να βρεθεί σε οδηγούς αστερισμών ήδη από το 1913.

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

About the Author:

Leave a Reply

*

fifteen + 13 =