Ιαν 5

Top Αστρονομικά Γεγονότα Για Το 2021

Top Αστρονομικά Γεγονότα Για Το 2021

"Η Αστρική Πύλη του Ολύμπου.
Αυτή εδώ είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία όσον αφορά τις αστρικές τροχιές στον Όλυμπο, την είχα βγάλει το 2014. Η τοποθεσία της λήψης είναι στη κορυφή από τα Καλάγια όπου και υπάρχουν αυτοί οι πέτρινοι κούκοι."
Photo Credit: Konstantinos Vasilakakos Photography

Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μία χρονιά που όλοι θα θυμόμαστε. Αστρονομικά, αποτέλεσε μία από τις εντυπωσιακότερες χρονιές, με πολλές εκλείψεις, ένα μπλε φεγγάρι, τον απρόσμενο "επισκέπτη" κομήτη NEOWISE και φυσικά την εκπληκτική Μεγάλη Σύνοδο του Δία - Κρόνου! Όμως, το 2021 είναι εδώ, προσφέροντας μας και φέτος κάποια όμορφα αστρονομικά γεγονότα.

Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου κοιτάξτε στον βραδινό δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό (κοντά στις 6 μ.μ. τοπική ώρα), καθώς ο Ερμής φτάνει στην μέγιστη ανατολική του αποχή, στις 19 μοίρες ανατολικά του ήλιου. Έτσι, ο Ερμής θα βρίσκεται κοντά στην εκλειπτική, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα στους παρατηρητές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Μέσα από τηλεσκόπιο, ο πλανήτης θα φαίνεται ιδανικά σε φάση τετάρτου.

Η πρώτη πανσέληνος του χρόνου πραγματοποιείται την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου στις  21.18 ώρα Ελλάδος. Η Πανσέληνος του Λύκου λάμπει πάντα κοντά στα αστέρια των Διδύμων ή του Καρκίνου. Οι Πανσέληνοι, καθώς είναι πάντα σε αντίθεση με τον ήλιο, ανατέλλουν όταν ο ήλιος δύει και δύουν όταν ο ήλιος ανατέλλει.

Την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, όσοι σηκώνονται νωρίς το πρωί, θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο από τους λαμπρότερους πλανήτες σε μία κοντινή σύνοδο. Ο λόγος φυσικά για την Αφροδίτη και τον Δία, οι οποίοι θα φαίνονται σαν λαμπρά αστέρια στον ουρανό. Για να παρατηρήσετε το ζεύγος, ψάξτε νοτιοανατολικά 20 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Επιπλέον, ο πλανήτης Κρόνος θα βρίσκεται πάνω δεξιά από το πλανητικό ζεύγος.

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου θα έχουμε μία πλανητική ευθυγράμμιση στον νοτιοανατολικό πρωινό ουρανό. Ο Ερμής. ο Δίας και ο Κρόνος θα βρίσκονται σε τέλεια ευθυγράμμιση, με την σελήνη δίπλα τους να συμπληρώνει το φωτογραφικό καρέ. Οι πλανήτες θα είναι ορατοί στο γυμνό μάτι με τον Δία να είναι πιο λαμπρός και ο Ερμής ο πιο αμυδρός. Μέσα από κιάλια θα είστε σε θέση να δείτε τους 4 δορυφόρους του Δία, ενώ μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα μπορείτε να δείτε τους δακτυλίους του Κρόνου. Ο Ερμής θα φαίνεται ο μισός δίσκος του φωτισμένος, σαν σε φάση τετάρτου.

Την Τετάρτη, 26 Μαΐου, θα έχουμε μία ολική σεληνιακή έκλειψη. Το "Ματωμένο Φεγγάρι" στην Ελλάδα δεν θα είναι ορατό. Το φαινόμενο θα είναι όμως ορατό στην δυτική Βόρεια και δυτική Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και στην νοτιοανατολική Ασία. Αυτή η σεληνιακή έκλειψη τυγχάνει να είναι και μία Σούπερ Σελήνη, ή αλλιώς Υπερπανσέληνο, αφού το φεγγάρι θα βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση του από την Γη. Έτσι θα φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο.

Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, θα έχουμε μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη. Το "δαχτυλίδι" της έκλειψης αυτής θα είναι ορατό κατά μήκος ενός στενού μονοπατιού βόρεια από τον Καναδά μέχρι την Γροιλανδία και την Ρωσία. Κάποια μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα είναι σε θέση να δουν μέρος του δίσκου της σελήνης να σκιάζει τον ήλιο.

Την Δευτέρα, 12 Ιουλίου, μετά το τοπικό ηλιοβασίλεμα θα έχουμε την σύνοδο Αφροδίτης-Άρη. Η λεπτή ημισέληνος θα συνοδεύει το πλανητικό ζεύγος δίνοντας την ευκαιρία για μία εντυπωσιακή φωτογραφία. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο οι δύο πλανήτες θα φαίνονται ταυτόχρονα. Με γυμνό μάτι η Αφροδίτη θα είναι σαφέστατα πιο λαμπρή, ενώ ο κοκκινωπός Άρης πιο αμυδρός.

Οι Περσείδες, ετήσια βροχή μετεώρων, αναμένεται φέτος να κορυφωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 12 Αυγούστου, έως τα ξημερώματα της 13ης. Συνήθως, οι Περσείδες δίνουν 60 μετέωρα ανά ώρα κατά μέσο όρο, όμως φέτος η βραδιά που πραγματοποιείται το μέγιστο θα είναι σχεδόν ασέληνη. Σε σκοτεινό ουρανό και μακριά από την φωτορύπανση της πόλης θα είστε σε θέση να δείτε περισσότερο θέαμα.

Την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, θα έχουμε μία κοντινή συνάντηση ανάμεσα στον Ερμή και τον Άρη. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο ηλιοβασίλεμα στον δυτικό ουρανό και θα είναι κάπως πιο δύσκολη στην παρατήρηση.

Η ετήσια βροχή διαττόντων Δρακοντίδες κορυφώνεται την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου. Οι Δρακοντίδες, όπως όλες οι βροχές διαττόντων πήραν το όνομα τους από το σημείο από το οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον αστερισμό του Δράκοντα. Αναμένονται περίπου 10 με 15 μετέωρα την ώρα, παρατηρώντας ιδανικά κοντά στα μεσάνυχτα. Οι Δρακοντίδες παρατηρούνται εύκολα καθώς είναι τα πιο αργά μετέωρα από όλες τις ετήσιες βροχές.

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου έχουμε μία μερική σεληνιακή έκλειψη, την τελευταία σεληνιακή έκλειψη του έτους. Η έκλειψη αυτή θα είναι ορατή στην Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι μερική σεληνιακή έκλειψη με κάλυψη 95%.

Το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου έχουμε ολική ηλιακή έκλειψη ορατή στην Ανταρκτική! Μερική ηλιακή έκλειψη θα μπορούν να δουν παρατηρητές σε μέρη της Χιλής, της Αργεντινής, της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας.

About the Author:

Leave a Reply

*

six − six =