Δεκ 25

Top Αστρονομικά Γεγονότα Για Το 2020

Photo Credit: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος Facebook Page: https://www.facebook.com/KonstantinosVasilakakosPhotography

Top Αστρονομικά Γεγονότα Για Το 2020

Photo Credit: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος Facebook Page: https://www.facebook.com/KonstantinosVasilakakosPhotography
Photo Credit: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος
Facebook Page: https://www.facebook.com/KonstantinosVasilakakosPhotography

 

Το 2019 φεύγει, το 2020 έρχεται και μαζί του έρχεται και μία νέα δεκαετία. Αστρονομικά, το 2020 υπόσχεται μερικά ασυνήθιστα όμορφα ουράνια γεγονότα. Οπότε έχουμε πολλά να αναμένουμε την νέα χρονιά.

Βροχή Διαττόντων-Τεταρτίδες 

Οι Τεταρτίδες θα είναι ιδιαίτερα όμορφες φέτος, φτάνοντας στην κορύφωση τους τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 4 Ιανουαρίου. Αναμένονται περίπου από 25 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Το φεγγάρι θα έχει δύσει αρκετά πριν την αυγή, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες παρατήρησης. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό του Βοώτη και κοντά στον σχηματισμό "κατσαρόλα¨ της Μεγάλης Άρκτου.

Εαρινή Ισημερία

Η Εαρινή Ισημερία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 5.50 π.μ. ώρα Ελλάδος. Η Ισημερία συμβαίνει την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη, απλά έχουμε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Λαμπρές Νύχτες Για Την Αφροδίτη

Νωρίς τον Απρίλιο, η Αφροδίτη θα βρίσκεται κοντά στο μέγιστο της καλύτερης εμφάνισης της στον νυχτερινό ουρανό και κοντά στο αστρικό σμήνος Πλειάδες - όπως ήταν τον Απρίλιο του 2012 και όπως θα είναι ξανά τον Απρίλιο του 2028. Τα βράδια της 2ης και 3ης Απριλίου παρατηρήστε την Αφροδίτη - με γυμνό μάτι, κιάλια ή τηλεσκόπιο - η οποία θα λάμπει φωτεινή έως κοντά στα μεσάνυχτα.

Η Μεγαλύτερη Πανσέληνος Του Χρόνου

Η πανσέληνος του Απριλίου θα είναι η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2020 και θα φτάσει στο περίγειο - το κοντινότερο σημείο στην γη - στις 7 Απριλίου, σε απόσταση 356.907 χιλιόμετρα. Το περίγειο μαζί με την πανσέληνο θα δώσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα, οπότε ετοιμάστε τις φωτογραφικές σας μηχανές για να απαθανατίσετε το ολόγιομο φεγγάρι με φόντο όμορφα τοπία!

Βροχή Διαττόντων-Περσείδες

Οι Περσείδες θα κορυφωθούν τα ξημερώματα της 12ς Αυγούστου και είναι η πιο γνωστή και διάσημη βροχή μετεώρων. Η λίγη λάμψη από το φεγγάρι μπορεί λίγο να παρεμβάλει στο θέαμα, αλλά σίγουρα αξίζει να το δείτε και στις 12, 13 και 14 Αυγούστου. Οι παρατηρητές θα έχουν την τύχη να δουν πάνω από 1 μετέωρο το λεπτό σε ένα σκοτεινό, καθαρό ουρανό. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.

Ο Άρης Σε Αντίθεση

Το 2020 θα είναι εκπληκτική χρονιά για τον κόκκινο πλανήτη. Στις 13 Οκτωβρίου ο Άρης θα είναι σε αντίθεση. Στην αστρονομία αντίθεση ονομάζεται η θέση των πλανητών κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο όταν η αποχή τους φτάνει τις 180 μοίρες. Δηλαδή όταν ο ήλιος δύει ο Άρης θα ανατέλλει. Ο Άρης θα βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, θα είναι ορατός από το βράδυ έως τα ξημερώματα, με γυμνό μάτι και θα είναι τρεις φορές πιο λαμπρός από τον Σείριο, ακόμα πιο λαμπρός και από τον Δία.

Βροχή Διαττόντων-Διδυμίδες

Η καλύτερη βροχή διαττόντων του 2020 θα είναι αυτή των Διδυμίδων, αφού οι συνθήκες θα είναι ιδανικές. Η κορύφωση τους θα είναι το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης. Σε καθαρό, σκοτεινό ουρανό να αναμένετε 60 με 120 μετέωρα την ώρα.

Ο Δίας Συναντά Τον Κρόνο

Η καλύτερη σύνοδος του χρόνου είναι αυτή του Δία με τον Κρόνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020, στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Μία σύνοδος που συμβαίνει περίπου κάθε 20 χρόνια. Όσοι έχετε τηλεσκόπια μην την χάσετε. Αυτοί οι δύο πλανήτες θα είναι τόσο κοντά, όσο ήταν το 1623! Θα απέχουν μόνο όσο το 1/5 της φαινόμενης διαμέτρου του σεληνιακού δίσκου.

Εκλείψεις 2020

Το 2020 έχει σύνολο 6 εκλείψεις! Δύο εκλείψεις θα είναι ηλιακές και τέσσερις σεληνιακές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10-11 Ιανουαρίου θα έχουμε μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή εδώ στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική, λίγο στην Βόρεια Αμερική, Ανατολικά στην Νότια Αμερική, σε μεγάλο μέρος του Ειρηνικού, στον Ατλαντικό, στον Ινδικό Ωκεανό και στην Αρκτική.

Στις 5-6 Ιουνίου θα έχουμε ακόμη μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς και στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην Αυστραλία, Αφρική, Νοτιοανατολική Νότιο Αμερική, σε μεγάλο μέρος του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική.

Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε μία Δακτυλιοειδής Ηλιακή Έκλειψη. Θα είναι ορατή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη - στην Ελλάδα θα είναι μερική έκλειψη με μικρό ποσοστό κάλυψης για την Αθήνα περίπου 10.97% και ενδεικτικά για Νάξο 13,77% και για Κρήτη (Ιεράπετρα) 17.66% - μεγάλο μέρος της Ασίας, Βόρεια της Αυστραλίας, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, ένα μέρος του Ειρηνικού και στον Ινδικό Ωκεανό.

Στις 4-5 Ιουλίου θα έχουμε μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στην Νοτιοδυτική Ευρώπη - όχι στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, στην Νότια Αμερική, στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού, στον Ατλαντικό και στην Ανταρκτική.

Στις 29-30 Νοεμβρίου θα έχουμε ακόμη μία Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς. Θα είναι ορατή στην Βόρειο-δυτική Ευρώπη - όχι Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στον Ειρηνικό, σε μεγάλο μέρος του Ατλαντικού και στην Αρκτική.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία Ολική Ηλιακή Έκλειψη. Θα είναι ορατή στην Νότια Αφρική, στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, σε μεγάλο μέρος του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, και λίγο στην Ανταρκτική. Στην Ελλάδα δεν θα είναι ορατή.

 

 

 

About the Author:

Leave a Reply

*

three + twelve =