Νοέ 6

Ο Ουρανός Σε Αντίθεση

Ο Ουρανός Σε Αντίθεση

Ο πλανήτης Ουρανός
Photo Credit: Hubble Space Telescope, NASA, Space Telescope Science Institute

Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, ο πλανήτης Ουρανός θα φτάσει σε αντίθεση. Κατά την διάρκεια αυτής της νύχτας θα είναι στην μικρότερη απόσταση του από την γη για φέτος - μία απόσταση 2.80 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων ή 155 λεπτά φωτός - γνωστό ως περίγειο. Αυτό θα τον κάνει να λάμπει με μέγεθος φωτεινότητας 5.64 και να εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερος μέσα από τηλεσκόπια, αλλά το φως από την σελήνη που θα λάμπει σχεδόν μία παλάμη στα αριστερά του Ουρανού θα κάνει την παρατήρησή του δύσκολη.

Κατά την αντίθεση, οι πλανήτες είναι πάνω από τον ορίζοντα από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ηλίου. Ο Ουρανός βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού και θα φτάσει το μέγιστο ύψος στον ουρανό κοντά στα μεσάνυχτα. Πιο συγκεκριμένα, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας θα είναι ορατός περίπου από τις 19.07 μέχρι τις 05.11. Θα ανατείλει στις 19.07 με ύψος τις 21 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Θα φτάσει στο μέγιστο ύψος στον ουρανό στις 00.09, 68 μοίρες πάνω από τον νότιο ορίζοντα. Ενώ, θα δύσει περίπου στις 05.11, 21 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Αφού ο πλανήτης θα εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερος μέσα από τηλεσκόπια, για μία εβδομάδα με κέντρο την 9η Νοεμβρίου. Ψάξτε για μία μικρή γαλαζοπράσινη "κουκίδα" στον νοτιοανατολικό Κριό, περίπου 14 μοίρες δεξιά από το σμήνος αστέρων Πλειάδες. Ή χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ουρανό κοντά στα αστέρια Botein - δ' Κριού - και ε' Κριού.

About the Author:

Leave a Reply

*

eighteen − 17 =