Νοέ 3

Ο Ουρανός Σε Αντίθεση

Ο Ουρανός Σε Αντίθεση

Ο πλανήτης Ουρανός
Photo Credit: Hubble Space Telescope, NASA, Space Telescope Science Institute

Την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, ο πλανήτης Ουρανός θα φτάσει σε αντίθεση. Κατά την διάρκεια αυτής της νύχτας θα είναι στην μικρότερη απόσταση του από την γη για φέτος - μία απόσταση 2.80 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων ή 156 λεπτά φωτός - γνωστό ως περίγειο. Αυτό θα τον κάνει να λάμπει με μέγεθος φωτεινότητας 5.65 και να εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερος μέσα από τηλεσκόπια, για μία εβδομάδα με κέντρο την 5η Νοεμβρίου.

Κατά την αντίθεση, οι πλανήτες είναι πάνω από τον ορίζοντα από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ηλίου. Ο Ουρανός βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού και θα φτάσει το μέγιστο ύψος στον ουρανό κοντά στα μεσάνυχτα. Πιο συγκεκριμένα, από το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας θα είναι ορατός περίπου από τις 19.13 μέχρι τις 05.09. Θα ανατείλει στις 19.13 με ύψος τις 21 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Θα φτάσει στο μέγιστο ύψος στον ουρανό στις 00.11, 67 μοίρες πάνω από τον νότιο ορίζοντα. Ενώ, θα δύσει περίπου στις 05.09 21 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Ψάξτε για μία μικρή γαλαζοπράσινη "κουκίδα" 11.5 μοίρες κάτω από τα φωτεινά αστέρια του αστερισμού του Κριού, Χαμάλ και Σερατάν - α' και β' Κριού αντίστοιχα - ή χρησιμοποιείστε κιάλια για να εντοπίσετε τον πλανήτη κοντά στο αστέρι μ' Κήτους.

 

About the Author:

Leave a Reply

*

eleven − three =