Ιούλ 7

Αφροδίτη και Άρης

Αφροδίτη και Άρης

Η Σελήνη στο 13% της φωτεινότητάς της, βρέθηκε σε κοντινή σύνοδο με τον πλανήτη Αφροδίτη.
Photo Credit: Dimitris Malliaris

Χαμηλά στον δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα της Κυριακής, 11 Ιουλίου, η πολύ λεπτή σελήνη θα βρίσκεται 6,5 μοίρες δεξιά από το λαμπρό πλανητικό ζεύγος Αφροδίτης-Άρη, με την Αφροδίτη να είναι πολύ πιο λαμπερή από τον Άρη. Πριν περίπου τις 10.30 μ.μ. τοπική ώρα, όπου και θα δύσουν, το τρίο προσφέρεται για εντυπωσιακές φωτογραφίες. Το επόμενο βράδυ η σελήνη θα βρίσκεται σε περίπου ίση απόσταση αλλά πιο πάνω από το ζεύγος.

Το βράδυ της Δευτέρας, 12 Ιουλίου, η πολύ λαμπρή Αφροδίτη μαζί με τον λίγο πιο αμυδρό Άρη θα κάνουν μία πολύ κοντινή σύνοδο, χαμηλά στον δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό. Κοιτάξτε προσεκτικά, καθώς ο Άρης με μέγεθος 1.84 θα είναι περίπου 200 φορές πιο αμυδρός από την Αφροδίτη, με μέγεθος -3.87. Το ζεύγος θα απέχει 34 λεπτά τόξου, με τον Άρη να βρίσκεται χαμηλά και αριστερά της Αφροδίτης. Βρείτε ένα καθαρό και ανεμπόδιστο ορίζοντα και ξεκινήστε την παρατήρηση από τις 9.00 μ.μ. τοπική ώρα. Θα δύσουν γύρω στις 10.30 μ.μ. τοπική ώρα. Το ζεύγος θα βρίσκεται στο ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από κιάλια από τις 4 έως τις 21 Ιουλίου, ενώ στο ίδιο οπτικό πεδίο μέσα από τηλεσκόπια από τις 11-14 Ιουλίου. Χρησιμοποιείστε μέσα παρατήρησης αφού σιγουρευτείτε πως ο ήλιος έχει δύσει!

Μην χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε, ή έστω να παρατηρήσετε, αυτό το επικό πλανητικό "φιλί" των αιώνιων μυθολογικών εραστών!

About the Author:

Leave a Reply

*

15 − 5 =