Μαρ 23

Η Αφροδίτη Στα Καλύτερα Της

H Αφροδίτη Στα Καλύτερα Της

Photo Credit: Nikos Velanas Photography

Πριν την αυγή της Τρίτης, 24 Μαρτίου, ο πλανήτης Ερμής θα φτάσει στην δυτική αποχή του. Δηλαδή στην μέγιστη γωνιακή του απόσταση από τον ήλιο, στις 28 μοίρες, κορυφώνοντας την ορατότητα του σ'αυτή την πρωινή του εμφάνιση. Αναζητείστε τον ταχέως κινούμενο πλανήτη στις 6.30-7.00 π.μ. πολύ χαμηλά στον ανατολικό ουρανό. Με μέγιστο ύψος περίπου 11 μοίρες πάνω από τον τοπικό ορίζοντα, δεν θεωρείται εύκολος στην παρατήρηση για τους παρατηρητές στην Ελλάδα και γενικά το Βόρειο Ημισφαίριο. Είναι όμως εξαιρετική ευκαιρία για όσους βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό και πιο νότια.

Το βράδυ της Τρίτης, 24 Μαρτίου, η λαμπρή Αφροδίτη θα φτάσει επίσημα την μέγιστη ανατολική αποχή της, με γωνιακή απόσταση 46 μοίρες ανατολικά από τον ήλιο. Μέσα από τηλεσκόπιο ο πλανήτης θα φαίνεται να είναι σε φάση τετάρτου. Η καλύτερη στιγμή για να την παρατηρήσετε είναι στο σούρουπο. Από την Αθήνα, αυτό το θέαμα θα είναι καλά τοποθετημένο στον ουρανό και έξοχο για παρατήρηση, φθάνοντας σε μέγιστο ύψος τις 45 ° πάνω από τον ορίζοντα κατά το ηλιοβασίλεμα στις 24 Μαρτίου 2020. Ο πλανήτης και τα επόμενα βράδια θα συνεχίσει να είναι λαμπρός και να αυξάνει την φαινομενική διάμετρο του δίσκου του.

Την Τρίτη, 24 Μαρτίου, στις 11.28 ώρα Ελλάδος το φεγγάρι θα βρίσκεται στην νέα φάση του. Θα έχουμε δηλαδή Νέα Σελήνη. Κατά την διάρκεια της νέας φάσης της η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο. Το φεγγάρι βρίσκεται στην ίδια περιοχή του ουρανού με τον ήλιο και δεδομένου ότι το φως του ήλιου μπορεί να φτάσει μόνο στην πλευρά της σελήνης που "βλέπει" μακρυά από την Γη, ο φυσικός μας δορυφόρος αποκρύπτεται για περίπου μία μέρα. Έτσι η παρατήρηση της Αφροδίτη θα είναι ιδανική!

Οι πλανήτες Άρης, Δίας και Κρόνος, βρέθηκαν σε κοντινή σύνοδο με τον φυσικό μας δορυφόρο, την Σελήνη, η οποία στις 18 Μαρτίου 2020 βρισκόταν στο 32% της φωτεινότητας της. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα 4 ουράνια σώματα πάνω από την οροσειρά του Ευβοϊκού Ολύμπου. Επίσης, ο Δίας και ο Άρης το ξημέρωμα της 20ης Μαρτίου (Εαρινή Ισημερία), βρέθηκαν σε πολύ κοντινή σύνοδο, με απόσταση μικρότερη από 1 μοίρα.
Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης (Dimitris Malliaris)

About the Author:

Leave a Reply

*

five × one =