Απρ 3

Αφροδίτη και Πλειάδες

Αφροδίτη και Πλειάδες

 

Οι Πλειάδες, ανοιχτό αστρικό σμήνος, στον αστερισμό του Ταύρου.
Photo Credit: Kostas Tsekas - Spiridoula Resvani

 

Στον δυτικό ουρανό της Παρασκευής, 3 Απριλίου, μετά το ηλιοβασίλεμα η Αφροδίτη θα βρεθεί ανάμεσα στο αστρικό σμήνος Πλειάδες, ή αλλιώς γνωστές ως Μ45 ή οι "7 αδελφές". Αυτό το γεγονός είναι ένα ορόσημο της φετινής χρονιάς. Ενώ η Αφροδίτη συναντάει κάθε χρόνο τις Πλειάδες, αυτή η σύνοδος είναι η καλύτερη εδώ και 8 χρόνια. Απόψε λοιπόν, η λαμπρή Αφροδίτη θα περάσει μόλις 1/4 της μοίρας νότια της Αλκυόνης, το φωτεινότερο αστέρι στο σμήνος.

Μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια θα βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο από τις 2-4 Απριλίου. Η προηγούμενη καλύτερη σύνοδος της Αφροδίτης με τις Πλειάδες ήταν στις 3 Απριλίου το 2012 και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου το 2028. Επίσης, η Αφροδίτη είναι κοντά στη μέγιστη αποχή 46 μοίρες ανατολικά του ήλιου που δύει, που σημαίνει πως θα έχει αρκετά καλή φωτεινότητα. Η μέγιστη φωτεινότητα της αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Το φωτεινό αντικείμενο που βλέπουμε στον δυτικό ουρανό, είναι ο πλανήτης Αφροδίτη. Θα κοσμεί τα ηλιοβασιλέματα και τα απογεύματά μας για περίπου ενάμιση μήνα ακόμη. Η φωτεινότητα της Αφροδίτης αυτό το διάστημα είναι στο 46% και είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά την Σελήνη. Πισσώνας Ευβοίας, 2 Απριλίου 2020.
Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης (Dimitris Malliaris)

About the Author:

Leave a Reply

*

twenty − 11 =