Δεκ 1

Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2022

Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2022

Το Ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο,
ενώ στο νότιο ημισφαίριο είναι το Ηλιοστάσιο του Ιουνίου. Κατά την διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου ο Βόρειος Πόλος έχει κλίση μακριά από τον ήλιο. Photo Credit: timeanddate.com

Στις 23:48 ώρα Ελλάδος, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ο ήλιος θα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του στον ουρανό, επισημαίνοντας την πιο μικρή ημέρα του έτους βόρεια του Ισημερινού. Στο νότιο ημισφαίριο, ο ήλιος θα είναι στο υψηλότερο σημείο του, καθιστώντας την 21η Δεκεμβρίου τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους.

Χειμερινό Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο πιο μακριά από τον Ήλιο και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα του ηλιοστασίου του Δεκεμβρίου μεταβάλλεται ελαφρά από έτος σε έτος λόγω της διαφοράς μεταξύ ενός ημερολογιακού έτους 365 ημερών και του ηλιακού έτους 365,26 ημερών (ο ακριβής χρόνος που απαιτείται για τη Γη να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον ήλιο).

Καλό Χειμώνα!

Εναέρια άποψη του Stonehenge. Το κίτρινο βέλος δείχνει την ευθυγράμμιση του φωτός της ανατολής του ηλίου κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

About the Author:

Leave a Reply

*

fifteen − two =